Blog Details
desember 7 2023 Jordmorklinikken

Når er det for kaldt å ta med et spedbarn ut?

Nå som det begynner å bli kaldere, er det flere som lurer på dette med spedbarn og kulde.

Spedbarn kan miste kroppstemperaturen lettere enn voksne, og de er derfor mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling. De mister lettere kroppstemperaturen fordi de har stor fordampningsoverflate i forhold til volum, umodne kontrollorganer for temperaturregulering og redusert varmeproduksjon.

person pulling babies riding on white and brown sled during daytime

Mange vil sette – 10 som en grense for når du kan ta med spedbarn ut, men luftfuktighet og vindforhold spiller også inn. Ved mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn -10, selv om gradestokken angir at det er varmere.

 

Denne anbefalingen gjelder særlig de minste barna. De bør heller ikke sove utendørs i vogn dersom der er kaldere enn -10 grader. Tegn du kan være på vakt for når du er ute med barnet er frostroser (hvite flekker) i kinnene, eller om barnet virker utilpass. Husk at hender, føtter nese og ører er mest utsatt for forfrysning. Legg bare ut på korte turer i kaldt vær.

 

Det anbefales å kle barna i flere tynne lag, gjerne tynn ull innerst (ikke bomull innerst).

I noen tilfeller kler vi på barnet for mye. Sjekk temperaturen på barnet ved å kjenne i nakken, er barnet varmt, klamt, kaldt eller passe i temperatur.

 

Når kan jeg ta med barnet mitt på tur i pulk?

Barn under 6 mnd er spesielt utsatt for hjernerystelse, forfrysninger og overoppheting. De bør ikke tas med i pulk før de er over denne alderen. Pulk bør ikke brukes når det er kaldere enn -10. Kontroller at barnet har det bra jevnlig og ta ofte pauser. Se an terrenget og unngå hardt føre, risting kan føre til kvalme og oppkast. Et barn som er blid og fornøyd er alltid et godt tegn :)

 

Kilde: Helsenorge.no

Kilde: NHI.no