Blog Details
april 19 2019 Jordmorklinikken

Partners rolle i fødsel

God støtte og oppmuntring er viktig

En trygg partner er en god støttespiller for både mor og jordmor!

Det er du som kjenner kvinnen best, og kan tale hennes sak når hun ikke orker selv.

 

partner

 

Uansett hvor forberedt du er, vil det være umulig å forberede seg helt på det som venter deg på fødestua, men erfaringsmessig er det de som klarer å ta tingene “litt som de kommer” som sitter igjen med den beste opplevelsen etterpå. Partners viktigste jobb under fødselen er å støtte og oppmuntre mor så godt han kan. For å lykkes i dette, er det ofte en fordel å snakke litt om hvilke forventninger kvinnen har, før fødselen starter, og glem all forventning om å ha full kontroll.

 

Praktiske oppgaver under fødselen

Om du synes det er vanskelig å finne din rolle på fødestuen, er dette helt normalt, men det er mange praktiske oppgaver du kan gjøre underveis:

*Tilby mat og drikke: energi er viktig i fødsel. Pakk gjerne med litt snacks og energirik drikke i fødebagen, og husk litt mat til deg selv også.

*Hjelp kvinnen til å” telle ned” riene: på denne måten synes de fleste kvinner at de får litt mer kontroll, og det er lettere å holde fokus når man har rier.

*Hjelpe til med å finne gode stillinger.

*Holde i hånda.

*Tørke svette.

*Hjelpe kvinnen med pusteteknikk.

 

Respons

Under fødselen gang blir de fleste kvinner mindre og mindre verbale- et tegn på at hun må konsentrere seg for å lytte innover for å håndtere sin kropp og fødselen.

Ofte er det bare enstavelsesord som blir ytret; “vann”,” massasje”,” tørk pannen”.

Det kan være frustrerende for deg å ikke få positiv respons på det du gjør for henne.

Det er også viktig med umiddelbar respons når hun ber om noe!

 

Forbered dere sammen på forhånd og spør underveis

Ikke vær redd for å spørre personalet om det er noe du lurer på eller engstet deg for, det er viktig med god informasjon.

Når partner kjenner seg trygg, smitter det over på kvinnen- dette er noe vi jordmødre ofte erfarer.

Forbered dere sammen, det er en trygghet for kvinnen å vite at dere sitter inne med den samme informasjonen om hva som skjer i en fødsel.

 

Lykke til!