Blog Details
februar 5 2021 Jordmorklinikken

Grensen for selvbestemt abort i svangerskapet

Vi får ofte spørsmål av par som vil bestille time til ultralydundersøkelse.

abort

 

 

 

 

 

De er redde for at fosteret ikke har utviklet seg normalt og de ønsker å ha muligheten til å avbryte svangerskapet innen fristen for selvbestemt abort, som er uke 12+0. Her er det nødvendig med noen oppklaringer.

Retten til selvbestemt abort i Norge er som mange vet, uke 12+0. Likevel er det slik at om det oppdages avvik etter uke 12, gis det mulighet til å avbryte svangerskapet. Ser vi anatomiske avvik hos fosteret vil vi henvise til videre undersøkelser (fosterdiagnostikk) på sykehuset. Bekreftes det alvorlige avvik ved fosterets utvikling og foreldrene ønsker å avbryte svangerskapet, gis det mulighet til å søke om dette i en abortnemd.

Ved ultralydundersøkelser vil vi undersøke om fosteret utvikler seg normalt så langt i svangerskapet. Ultralydundersøkelsen i uke 12 vil være mer omfattende enn i uke 7, hvor vi kun bekrefter graviditet ved å se hjerteaksjon og at fosteret ligger i livmoren. Ultralyden som tilbys av det offentlige mellom uke 17– 20, såkalt rutineultralyd, vil være en langt mer detaljert undersøkelse fordi fosteret er eldre og derfor større. Det gjør det lettere å undersøke flere anatomiske- og organdetaljer. Oppdages det alvorlige avvik på rutineultralyd kan svangerskapet avsluttes etter at dette innvilges av abortnemd.

 

Kontakt oss gjerne