tidlig ultralyd uke 6 og 7

Vi tilbyr tidlig ultralyd fra uke 6

Før 6 fullgåtte uker er ikke fosteret utviklet nok, og vi kan derfor ikke forvente å se hjerteslag. Få dager spiller en stor rolle i denne sammenheng. Bestiller man time før sikre seks uker er gått, vil undersøkelsen dermed ikke kunne bekrefte et levende foster. Er det usikkerhet med hensyn til siste menstruasjons første dag, er det bedre å vente en uke ekstra med denne undersøkelsen. Et usikkert funn vil som regel gi unødvendige bekymringer, og behov for en ny ultralydundersøkelse. Vi anbefaler derfor på det sterkeste å vente med og komme til denne undersøkelsen til du er 7+0.

Ultralyd disse ukene gjøres vaginalt. Vi ser at fosteranlegget ligger på riktig plass i livmoren og at hjertet slår med en takt på rundt 130 -160 slag per minutt. Vi kan se hvor mange fostre kvinnen bærer på og måle fosteranlegget (CRL = Crown-Rump Length), og slik beregne hvor mange uker gravid kvinnen er.

Så tidlig kalles fosteranlegget for et embryo. (Den embryonale periode starter i uke 4 og ender i uke 10.) Embryoets mål disse ukene er 4 – 15 mm. Mot slutten av uke 7 vokser det frem små knopper som skal bli til armer og bein. Armene utvikler seg raskere enn beina.

Blodet pumpes gjennom navlestrengen og embryoet kan kvitte seg med avfallsstoffer og motta næring fra morkaken. Morkaken fungerer som barnets lunger helt til barnet blir født og begynner å puste selv.

ul

Ultralyd uke 11

Hjernens overordnede struktur er nå på plass. Fra nå av vil hjernen videre utvikle spesialiserte strukturer. Dette betyr likevel ikke at hjernen er ferdig utviklet: viktige substrukturer i den grove inndelingen er ikke strukturelt tilstede så tidlig, og det er fortsatt lenge til hjernen fungerer slik den normalt kommer til å gjøre. 

Les mer

ultralyd

Ultralyd uke 12-14

Risikoen for spontant å abortere er nå kraftig redusert. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet. Fra nå av er dette mindre vanlig. Fosterets organer er nå ferdig dannet, og det er som regel alvorlige feil i fosterutviklingen som gjør at svangerskapet ender i spontanabort før uke 12.

Les mer

Bilder på mobil

Vi sender bilder/video i etterkant

Alle ultralydundersøkelser inkluderer bilder og film. De sendes direkte til mobiltelefonen din/deres. Det er dessverre ikke lyd med filene.

Du får også printede bilder inkludert i prisen.

Det er hyggelig om du har med deg ledsager.

Opplevelsen kan bli redusert hvis det blir for mange til stede. Dette har både med plass og eventuelt støy å gjøre. Vår erfaring er at små barn under 5-6 år ikke har forståelse eller glede av ultralyd undersøkelsen.

 

Du kan enkelt bestille time som passer for deg i vår kalender.

Ofte stilte spørsmål

Hva er ultralyd?

2D (2 dimensjonal) ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret.

Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene.

Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.

3D ultralyd gir tredimensjonalt og dermed et naturtro bilde. Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse.

Er ultralyd farlig?

Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 40 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinner eller foster. Det er ingen bivirkninger, ingen data som viser at ultralyd skader fosteret og det er ikke økt abortrisiko ved ultralydundersøkelser.

Man bør likevel tenke på at ultralyd skal utføres av helsepersonell med spesiell opplæring innen ultralyddiagnostikk slik at eksponering holdes så lav som praktisk mulig.

Hvordan fungerer ultralyd?

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10

Hvordan beregne termin?

Lurer du på hvor mange uker gravid du er?
Registrer første dag i siste menstruasjon på denne siden.

Vi benytter avansert teknologi

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10