Les om: Ultralyd hovedside | Fosterdiagnostikk | Ultralyd FAQ

Vi kan allerede tidlig i svangerskapet bruke ultralyd for å bekrefte graviditet. Med avansert ultralyd-teknologi og kan man ved senere stadier få frem en fantastisk detaljrikdom i bilder og på film. 

Under kan du lese om de forskjellige undersøkelsene, og hva disse inneholder.

Om du vet du venter tvillinger, er det fint om du ringer oss på tlf 95414740

eller sender oss en epost på post@jordmorklinikken.no

og informerer oss om dette, slik at vi kan sette av mer tid til undersøkelsen!

 

2D Ultralyd uke 6-11

Hva vi kan se i uke 6 – 7

Vi kan tidlig i svangerskapet benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren. For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert. Allerede fra uke 6 -7 kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår. Denne undersøkelsen kaller mange for tidlig ultralyd.

Før 6 fullgåtte uker er ikke fosteret utviklet nok, og vi kan derfor ikke forvente å se hjerteslag. Få dager spiller en stor rolle i denne sammenheng. Bestiller man time før sikre seks uker er gått, vil undersøkelsen dermed ikke kunne bekrefte et levende foster. Er det usikkerhet med hensyn til siste menstruasjons første dag, er det bedre å vente en uke ekstra med denne undersøkelsen. Et usikkert funn vil som regel gi unødvendige bekymringer, og behov for en ny ultralydundersøkelse. Vi anbefaler derfor på det sterkeste å vente med og komme til denne undersøkelsen til du er 7+0.

Ultralyd disse ukene gjøres vaginalt. Vi ser at fosteranlegget ligger på riktig plass i livmoren og at hjertet slår med en takt på rundt 130 -160 slag per minutt. Vi kan se hvor mange fostre kvinnen bærer på og måle fosteranlegget (CRL = Crown-Rump Length), og slik beregne hvor mange uker gravid kvinnen er.

Så tidlig kalles fosteranlegget for et embryo. (Den embryonale periode starter i uke 4 og ender i uke 10.) Embryoets mål disse ukene er 4 – 15 mm. Mot slutten av uke 7 vokser det frem små knopper som skal bli til armer og bein. Armene utvikler seg raskere enn beina.

Blodet pumpes gjennom navlestrengen og embryoet kan kvitte seg med avfallsstoffer og motta næring fra morkaken. Morkaken fungerer som barnets lunger helt til barnet blir født og begynner å puste selv.

Hva vi kan se i uke 8

Denne uken vokser hjernen raskt og de to hjernehalvdelene blir tydeligere. I løpet av uken begynner fingre, tær og albuer å formes men er vanskelig å se med vaginal ultralyd.

Vi kan ane små bevegelser fra armene som stikker ut som små padleårer. Kroppen blir rettere og hodet rundere.

Embryoet er ikke større enn et lite kirsebær. Spiserør og luftrøret dannes og små lunger tar form. Tarmene begynner å vokse og danner store sløyfer.

Tarmene er så store at de ikke får plass i embryoets buk og skyves derfor ut i en utposning i navlestrengen.

Mellom uke 11 -12 får de plass inni buken og navlebrokket forsvinner.

Plommesekken, som har produsert blodceller skrumper inn, og embryoets lever overtar denne oppgaven. Embryoet måler nå 15-22 mm fra hodet til sete (CRL) og veier 0,5 gram.

Hva vi kan se i uke 9

3d-bilde-uke-9_19-W300-1Det lille embryoet begynner å bevege seg og måler 23 -32 mm. Vekten er hele 1 – 2 gram. Både øynene og ørene har vært litt merkelig plassert på hodet, men denne uken flytter de seg dit de skal.

Kroppen blir lengere og hodet rettes litt opp slik at hals og nakke blir tydeligere.

Armene består av skulder, overarm, albue, underarm og håndflate. Beina utvikles litt tregere men mot slutten av uken er de inndelt i lår, kne, legg, ankel og fotsåle.

Undersøkelsen gjøres vaginalt og tar 30 minutter. Vi gjør denne undersøkelsen vaginalt i 2D men hvis foreldrene ønsker det kan vi slå over til 3/4D og lage fantastiske naturtro bilder.

Hva vi kan se i uke 10 – 11

Alle indre og ytre strukturer er ferdige og embryonalfasen avsluttes. Barnet er nå et foster og skal vokse og modnes frem mot fødsel. Fingre og tær, armer og ben er tydelige og neglene begynner å formes. Fosteret kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin.

Nesetippen er synlig og overleppen er ferdig utviklet. Det første hudlaget begynner å dekke fosteret. Skjelettet omdannes fra brusk til bein noe som først skjer i overkroppen.

Fosteret måler nå 33 -41 mm fra hodet til sete og veier ca 4 gram. Ved vaginal ultralyd kan vi se sprellende armer og bein.

Undersøkelsen gjøres vaginalt og tar 30 minutter.

2D Ultralyd uke 12-14

Hva vi kan se i uke 12-14

Risikoen for spontant å abortere er nå kraftig redusert. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet. Fra nå av er dette mindre vanlig. Fosterets organer er nå ferdig dannet, og det er som regel alvorlige feil i fosterutviklingen som gjør at svangerskapet ender i spontanabort før uke 12.

Fosteret er nå 52 -64 mm langt og veier 20 gram. Det ligner på en liten baby. Ansiktet har øyne, nese og munn. Øyelokkene dekker øynene og de åpnes ikke før ca 27 svangerskapsuke. 20 små tannknopper finnes i gommene.

Vi kan se skallen, to hjernehalvdeler, ansikt og kropp i profil, armer, ben, nakke og kropp. Siden fosteret drikker kan vi av og til se magesekken og urinblære. Disse avtegner seg tydelig som to sorte væskefylte rundinger. Vi ser to sprellende ben og små fotsåler.

Vi vurderer nakkefold og ser etter neseben.

Noen lurer på kjønn og vi kan se antydning til kjønnsorganer, men det er vanskelig å vurdere om det er gutt eller jente.

Vi kan også se morkakens plassering i livmoren og fostervannsmengde.

Ultralyden utføres abdominalt, det vil si utenpå mors mage. Av og til gjør vi den vaginalt hvis livmoren til kvinnen er vendt bakover eller hvis hun er litt overvektig.

Jente eller gutt?

Det kan være vanskelig å se kjønn før uke 18, men noen ganger klarer vi å fastslå kjønn fra uke 15. Dette kan gjøres som en del av en fullstendig ultralydundersøkelse. Det vil si fosterets anatomi vurderes.

2D ultralyd uke 15 -20: Organgjennomgang

Hva vi kan se i uke 15-20

Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjerne, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner en cirka termin. I tillegg vil morkakens plassering vurderes, om den ligger på fremre eller bakre vegg.

Vi kan også se på kjønn hvis foreldrene ønsker det.

 Hvis barnet ligger med nesa opp og det er fostervann foran ansiktet tar vi fine 2d bilder. Ligger barnet vanskelig til må pasienten opp og bevege seg. Sannsynligvis snur fosteret seg og fine bilder kan tas.

2D ultralyd uke 17 til 21: Rutineultralyd

Hva vi kan se i uke 17-21

Det offentlige helsevesenet tilbyr alle gravide en ultralydundersøkelse i svangerskapet, også kalt rutineultralyd.

Ved denne undersøkelsen vil fosterets alder beregnes og termin fastsettes. I tillegg vil morkakens plassering vurderes og det gjøres en gjennomgang av fosterets anatomi.

Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde.

Vi kan også se kjønn hvis foreldrene ønsker det.

Vanligvis tilbys undersøkelsen av sykehuset du skal føde ved, men kan også gjøres hos oss.

2D ultralyd uke 20-25: Vekst- og trivselskontroll

Hva kan vi se i uke 20-25

Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner ut barnets vekt. Hvis barnet ligger med nesa opp og det er fostervann foran ansiktet tar vi fine 2d bilder. Ligger barnet vanskelig til må pasienten opp og bevege seg. Sannsynligvis snur fosteret seg og fine bilder kan tas.

2D ultralyd uke 26 -31: Vekst- og trivselskontroll

Hva kan vi se i uke 26-31

Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner barnets vekt. Hvis barnet ligger med nesa opp og det er fostervann foran ansiktet tar vi fine 2d bilder. Ligger barnet vanskelig til må pasienten opp og bevege seg. Sannsynligvis snur fosteret seg og fine bilder kan tas.

3D og 4D ultralyd uke 26-31

Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse. Med denne type ultralyd kan vi lage fantastiske naturtro bilder av hvordan barnet ditt ser ut, hvordan det beveger seg og gjør ansiktsuttrykk.

Vi har et av de aller beste ultralyd apparatene som finnes på markedet for å fremstille gode 3D/4D bilder. Apparatet har en HD live funksjon med en ekstraordinær gjengivelsesmetode.

 Når barnet ligger i riktig posisjon er denne undersøkelsen en opplevelse for både mor, far og jordmor.

 3D/4D ultralyd anbefales å gjøre i uke 26 – 31 ettersom romforholdene er mest gunstige disse ukene (Ved tvillinger anbefaler vi å gjøre undersøkelsen i uke 24-28). Undersøkelsen kan likevel, uansett barnets alder, være en teknisk vanskelig undersøkelse. Dette fordi flere betingelser må være til stede for å lage vellykkede bilder. Gode 3D bilder kan derfor ikke garanteres.

Utgangspunktet er et godt 2D bilde. Barnet må ha nok fostervann rundt ansiktet som må være vendt opp mot mors mage. Armer og ben må ikke dekke foran ansikt.

Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner barnets vekt.

Utfordringer med 3D bilder

Hvis barnet ligger motsatt vei, det vil si vendt med ansiktet innover mot mors rygg eller tett mot livmorveggen, er det ikke mulig å lage et vellykket 3D bilder. Det blir som å ta et bilde av et barn som ligger med ryggen til fotografen. Fostervannsmengden har også betydning. Er det lite fostervann foran ansiktet til barnet blir romforholdene for dårlig og det er nærmest umulig å lage 3D bilder.

 Hvis barnet ligger i en ugunstig posisjon må mor opp og bevege seg slik at barnet forhåpentligvis snur seg og fine 3D bilder kan tas. Hvis leiet ikke endrer seg prøver vi å lage noen 2D bilder. Noen ganger er det heller ikke mulig ettersom forutsetningen for å lage fine 3D bilder er optimale 2D bilder. Noen ganger får foreldrene ingen bilder med seg hjem.  Dette er ofte en skuffelse for forventningsfulle foreldre, men ingenting vi kan gjøre noe med, dessverre. Vi vil uansett gjøre en vurdering av vekst, se over anatomien og vurdere/ måle fostervannsmengden. Vi kan altså ikke garantere 3D bilder eller 4D video. Vårt ønske er å lage fine 3D/4D bilder så vi setter av 30 minutter til denne undersøkelsen. Forhåpentligvis samarbeider barnet litt med oss denne tiden.

 

 2D ultralyd uke 32 – 40: Vekst- og trivselskontroll

Denne undersøkelsen gjøres i 2D. Undersøkelsen er primært en vekst og trivselskontroll, det vil si at vi ser hvordan barnet ligger i livmoren (seteleie eller hodeleie), ser over anatomien, gjør en vekstvurdering (hvor vi måler hodet, midjen og lårbenet). Vi måler også fostervannsmengden og måler blodstrømsmåling i arterien i navlestrengen for å få informasjon om sirkulasjonen i morkaken.’

Vi bruker informasjonskapsler på dette nettstedet for å bedre din brukeropplevelse. Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close