Ultralyd – Ofte stile spørsmål (FAQ)

Les om: Ultralyd hovedsideUltralyd uke for uke | Fosterdiagnostikk


På denne siden har vi samlet ofte stilte spørmål og svar vedrørende ultralyd og undersøkelser. 

Når kan vi tidligst gjøre ultralyd?

Allerede fra uke 6 -7 kan vi gjøre ultralyd og se om hjertet slår.

Før 6 fullgåtte uker (7+0) er ikke fosteret utviklet nok, og vi kan derfor ikke forvente å se hjerteslag. Få dager spiller en stor rolle i denne sammenheng.

Hva skjer dersom det oppdages en missed abortion (MA) ved tidlig ultralyd?

Enkelte ganger hender det dessverre at vi ikke ser hjerteaktivitet. Dette skyldes som regel kromosomavvik.

Vi måler fosteranlegget og henviser kvinnen til sykehuset hun hører til. Som regel får hun time i løpet av få dager. Der bekreftes funnet av en gynekolog og hun får en kirurgisk eller medisinsk abort.

Dagen etter sender vi en melding til kvinnen for å høre hvordan det går med henne.

Hva er CRL?

CRL betyr crown rump length. Ved å måle fra hodet til rumpa på fosteret kan man beregne alderen. Jo lengre mål jo eldre er fosteret. Vi kan måle CRL allerede fra uke 6.

Er det nødvendig å ha med helsekort?

Hvis kvinnen har helsekort anbefaler vi at hun tar det med til alle undersøkelser hos oss. Der kan vi dokumentere hva vi har gjort og lese hvordan svangerskapet har vært.

Er det lurt å spise noe søtt før en 3 D ultralyd?

Nei, vi anbefaler ikke dette. Hvis barnet ligger i en vanskelig posisjon kan det være lurt å spise noe søtt eller drikke kaldt vann. Dette kan vekke barnet slik at det snur seg og gode ansiktsbilder kan tas.

Når er beste tidspunktet for 3D ultralyd?

Mellom uke 25 -30.

Hvorfor kan det være vanskelig å få gode 3D bilder?

3D/4D ultralyd anbefales å gjøre i uke 25 – 30 ettersom romforholdene er mest gunstige disse ukene. Undersøkelsen kan likevel, uansett barnets alder, være en teknisk vanskelig undersøkelse. Dette fordi flere betingelser må være til stede for å lage vellykkede bilder. Resultatet er derfor usikkert.

Utgangspunktet er et godt 2D bilde. Barnet må ligge med nesen opp det vil si se opp mot mors mage. Barnet må ha fostervann rundt ansiktet og ikke ha armer eller ben foran ansiktet. Hvis barnet ligger motsatt vei, vendt med ansiktet innover mot mors rygg eller mot livmorveggen, er det ikke mulig å lage et vellykket 3D bilde. Det blir som å ta bilde av et barn som står med ryggen til.

Hvis barnet ligger i en ugunstig posisjon må kvinnen opp og bevege seg slik at barnet forhåpentligvis snur seg og fine 3D biler kan tas. Hvis leiet ikke endrer seg får du vanlige 2D bilder. Vi vil uansett gjøre en vekstestimering, se over organer og vurdere/måle fostervannsmengden. Du betaler da for en vekstkontroll.

Hva er 3D ultralyd?

2D ultralyd er de tradisjonelle ultralydbildene som gjengis i sort-hvitt og som representerer et snitt gjennom kroppen i ett eller annet plan.

Ved 3D legges flere av disse snittbildene oppå hverandre. 4D er bilder i bevegelse.

Er ultralyd skadelig?

Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 30 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinne eller foster.

Ved mistanke om sykdom eller avvik, hva skjer da?

Jordmødrene som gjør ultralyd har 1 års utdanning i fosterdiagnostikk ved Nasjonalt Senter for fostermedisin ved NTNU. Hvis vi ser bilder som avviker fra det normale vil vi henvise kvinnen til fostermedisiner på Rikshospitalet. Hun vil da få time i løpet av noen få dager.

Hva er vekstmåling?

Vekstmåling av fosteret kan gjøres når som helst i svangerskapet. Når det beregnes vekt, brukes terminen som ble satt ved rutineundersøkelsen. Med utgangspunkt i denne, ser man om fosterets vekt er over eller under gjennomsnittet.

Hva er AFI?

AFI betyr fostervannsmengde. Vi måler hvor mange cm fostervann det er rundt barnet. Er det for mye eller for lite henviser vi kvinnen til sykehuset.

Bør man ha tom eller full blære ved ultralydundersøkelsen?

Blæren bør være tom.

Har dere kvelds og lørdagsåpent?

Vi har åpent til kl 21.00 to kvelder i uken, stort sett tirsdager og onsdager. Vi har også åpent enkelte lørdager.

Når gjøres ultralyd innvendig (vaginalt) og på magen (abdominalt)?

Vi gjør ultralyd vaginalt tidlig i svangerskapet, det vil si fra uke 6 – 12. Dette fordi fosteranlegget er så lite og bildene blir mye tydeligere ved innvendig ultralyd.

Kvinnen må ligge med bena i benholdere og blir dekket til med et håndkle. De fleste synes dette går fint.

Av og til gjør vi også ultralyd i uke 12 innvendig. Dette hvis kvinnen har en livmor som er vendt litt bakover eller hvis hun er overvektig.
Ved 3D ultralyd gjøres undersøkelsen abdominalt.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Det er satt av 30 minutter til alle ultralydundersøkelser. Hvis du for eksempel kommer 10 minutter for sent, har du 20 minutter igjen av tiden din.

Hva hvis fosteret ligger i seteleie, må kvinnen ha setefødsel da?

Fosteret har god plass til å bevege seg i livmoren og endrer stilling stadig vekk. Det er først mot slutten av svangerskapet at leiet har betydning.

Ligger barnet i seteleie etter uke 36, vil vi henvise kvinnen til sykehuset for en undersøkelse. Der gjøres røntgen av bekkenet for å se om det er plass nok for at hun kan føde et barn i seteleie.

Hvis kvinnen ikke ønsker å føde et barn i sete får hun innvilget keisersnitt. Enkelte leger prøver også å snu barnet til hodeleie.

Kan terminen endres i svangerskapet?

Når kvinnen kommer til ultralyd tidlig i svangerskapet kan vi måle CRL og beregne en circa termin. Fostrene vokser helt likt frem til uke 23.

Den endelige terminen gjøres rundt uke 18 ved sykehuset hun skal føde ved, eller her hos oss. Dette er terminen vi tar utgangspunkt i ved vekstkontroller senere i svangerskapet. Den endres aldri.

Hvis barnet viser seg å være liten senere i svangerskapet er det ikke terminen som er feil, men barnet som vokser for dårlig. Da henviser vi kvinnen til sykehuset.

Hvem kan være med på undersøkelsen?

Kvinnen har som regel med seg sin partner. Noen ganger kommer hun alene. Vi har hatt mange pårørende og venner ved undersøkelsen og det er veldig hyggelig.

Vi anbefaler ikke å ha med små barn da de mister interessen veldig fort og forstyrrer foreldrene. Eldre søsken derimot har stor glede av å være med.