Blog Details
juli 18 2019 Jordmorklinikken

Utdrivningsfasen – kanskje den mest spennende delen av fødselen!

Endelig skal dere få møte den lille!

Alle kvinner i fødsel ser frem til den tredje og siste fasen! Endelig skal hun få møte barnet sitt etter en lang ventetid.

 

fødekvinne

 

 

Utdrivningsfasen varer fra mormunnen er utslettet, det vil si 10 cm åpen og barnets hode er på bekkenbunnen, og til barnet er født. Dette tar ca 30 til 90 minutter, og er hardt arbeid!

De aller fleste fødende opplever imidlertid at det er positivt og endelig kunne «gjøre noe» aktivt selv, som når hun trykker. At fødselen nærmer seg slutten blir en slags «boost».

Full åpning

Når mormunnen har full åpning kommer det ofte en overgangsperiode der det ser ut til at fødselen stopper opp. Det som skjer er at livmoren tar en liten «pause» for å hente seg inn til innspurten; trykkefasen. Riene kommer som oftest tilbake helt av seg selv, og arter seg for de fleste fødende på en annen måte enn riene i aktiv fase. Det oppleves av de fleste som en følelse av å måtte på do; det trykker mot rompa og det er vanskelig å stå imot denne trangen.

Jordmor vil fortelle når det er tid for å begynne å trykke, og hun vil instruere fortløpende hvor hardt/hvor lett trykkingen skal gjøres. Det er mye teknikk, og det er helt naturlig at det tar noen rier før kvinnen forstår hvordan hun skal gjøre det.

Nå er det veldig viktig at jordmor og kvinnen samarbeider godt! Spesielt mot slutten av trykkefasen fordi barnet skal helst komme langsomt ut for å forbygge store rifter nedentil.

Smerter i utdrivningfasen skyldes strekk og utspiling av skjeden og mellomkjøttet (perineum). Dette kan lindres ved hjelp av varme kluter, og også smertelindring (pudendalblokade).

Det er gunstig og ofte svært effektivt å være i ulike stillinger i trykkefasen. Jordmor hjelper til med det, og vil foreslå å instruere de ulike stillingene.

 

Etterbyrdsfasen

Den tredje og siste fasen i fødselen er fødselen av morkaken, placenta. Livmoren trekker seg sammen og støter ut morkaken. Dette skjer ca innen ½ time etter at barnet er født, og er ikke smertefullt.

Jordmor sjekker om morkaken har løsnet, og trekker lett i navlesnoren samtidig som kvinnen presser. Noen ganger tar dette litt lenger tid, og i enkelte tilfeller må morkaken fjernes på operasjonsstuen i lett narkose. I forbindelse med morkakens fødsel blør kvinnen som regel inntil 500 ml og alle får et medikament for å forebygge ytterligere blødning. Til slutt blir eventuelle rifter sydd igjen av jordmor.

Når morkaken har løsnet fra livmorveggen blir blodårene som forsynte den, koblet fra. Da trekker livmoren seg sammen, nærmest «reiser seg». Det er veldig viktig at dette skjer, fordi blødningen fra livmoren må begrenses til et minimum. Sammentrekningene som kommer i timene etter fødselen kalles etterrier og oppleves som knip og murring i magen, nesten som sterke menstruasjonssmerter. Ofteste har flergangsfødene sterkere og mer smertefulle etterrier enn førstegangsfødende.

 

For å vite mer om hva som skjer under fødsel og de ulike fasene anbefaler vi og delta på kurs.