hormonspiral

 

Vi hjelper deg å velge prevensjonsmetode som passer deg best

 

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder for kvinner. Hvilken metode som passer best varierer fra person til person. Vi hjelper deg med å velge!

Under er det listet opp de ulike typene prevensjonsmidler for kvinner:

 

iud

Kobberspiral

Vi tilbyr to ulike typer hormonfrie spiraler. Den tradisjonelle T-formede kobberspiralen Nova-T og neste generasjonsspiralen Ballerine som former seg som en ring av kobberperler i livmoren. Begge typene beskytter mot uønsket graviditet lokalt – inne i livmoren, og har en varighet på 5 år. De kan brukes av kvinner i alle aldre, også de som ikke har født. Vi tilbyr bedøvelse før innsett av spiral hvis ønsket. 

iud2

Hormonspiral

Hormonspiral er laget av plast. Den settes inn i livmoren av jordmor. Vi har tre typer; Mirena som varer i 8 år, Kyleena som varer i 5 år, samt Jaydess som varer i 3 år. Disse kan brukes selv om du ikke har vært gravid. Vi tilbyr bedøvelse før innsett av spiral hvis ønsket. 

arm

P-stav

P-stav er laget av plast og inneholder hormoner for 3 år. P-staven inneholder kun hormonet gestagen. Den forebygger graviditet på samme måte som p-piller. Den hindrer eggløsning, gjør slimhinnen i livmoren tynn og det danner seg en slimpropp ved inngangen til livmoren slik at sædcellene ikke kommer inn.

p

P-piller

P-pillen er den eldste og vanligste prevensjonsmetoden. De fleste jenter som velger prevensjon første gang velger p-piller. Denne prevensjonsmetoden fungerer bra for dem som husker å ta pillen hver dag.

pille

Minipille

Minipillen inneholder kun hormonet gestagen og forebygger graviditet på samme måte som p-piller.

sprøyte

P-sprøyte

P-sprøyten inneholder kun hormonet gestagen. Den forebygger graviditet på samme måte som p-piller. En sprøyte settes i en stor muskel, vanligvis i rumpa, hver 3. måned. Går det mer enn 3 måneder mellom to sprøyter er du ikke beskyttet mot graviditet. Bruk da kondom frem til en uke etter at ny sprøyte er satt.

Du kan enkelt bestille time som passer for deg i vår kalender.

Ofte stilte spørsmål om prevensjon

Hvilke prevensjonsmetoder finnes pr. idag?

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder. Disse skiller seg fra hverandre med tanke på sikkerhet, brukervennlighet, beskyttelse mot sykdom og bivirkninger:

  • Spiral. Det finnes hormonspiral og kobberspiral.
  • P-stav Implantat
  • P-piller; kombinasjons p-piller og rene gestagen p-piller
  • P-plaster 
  • P-sprøyte 
  • P-ring 
  • Kondom
  • Sterilisering; både for mann og kvinne
  • ”Naturmetodene”; avbrutt samleie og sikre perioder.



Hvilket prevensjonsmiddel er mest brukt?

P-piller er det mest brukte hormonelle prevensjonsmiddelet i Norge. Forutsatt at det brukes riktig har det høy sikkerhet. En ulempe er at pillene gir økt risiko for alvorlige bivirkninger, og kan derfor ikke anbefales til alle kvinner.

Jeg trenger sikker prevensjon, hva er best?

Det finnes ikke en metode som er best for alle, det viktigste er at det passer for deg. Når det gjelder sikkerhet er det ulik grad av dette knyttet til de ulike prevensjonsmetodene. Spiral og p-stav gir størst sikkerhet. Grunnen til det er at det ikke er mulig å gjøre feil eller å glemme å bruke prevensjon.

Kan det være vanskelig/ta lang tid å bli gravid etter å ha brukt prevensjon?

Det er ikke mindre sannsynlighet for at du skal bli gravid etter at du har sluttet med prevensjon. Dette gjelder uansett hvor mange år du har brukt prevensjonsmiddelet. Det finnes ingen medisinske bevis på at bruk av prevensjon fører til nedsatt fertilitet.

Det vil alltid være individuelt hvor lang tid det vil ta for den enkelte kvinne å komme tilbake i sin ”egen” menstruasjonssyklus. Noen vil derfor bli raskt gravide etter å ha sluttet med sin prevensjon, mens andre bruker lenger tid.

Hvordan virker spiral?

Livmorinnlegg, også kalt spiral, legges inn i livmorhulen. Svangerskap forhindres ved at spiralen forstyrrer sædcellenes bevegelighet, og hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg til livmorveggen.

Det finnes to hovedtyper spiral; kobberspiral og hormonspiral. Spiralen legges inn av jordmor eller lege. Kobberspiralen kan ligge inne i livmoren i 5 år, og en vanlig ulempe knyttet til denne er økt menstruasjonsblødning og smerte. Vi har to ulike typer til salg her på klinikken. Den tradisjonelle Nova-T og en relativt ny type som heter Ballerine.

Hormonspiralen finnes flere varianter. Vi har til salgs her på klinikken en som kan ligge inne i livmoren i 3 år (Jaydess) og en i 5 år (Kyleena) og en i 8 år(Mirena) Ved bruk av hormonspiral vil som oftest menstruasjonsblødningen bli minimal, eventuelt fraværende. Dette er en naturlig effekt av hormonets påvirkning på livmorslimhinnen (endometriet).

Spiral beskytter ikke mot graviditet utenfor livmor eller seksuelt overførbare infeksjoner.

 

Kan jeg få bedøvelse ved innsett av spiral?



Ja, det kan du. Dette koster 400,- ekstra og er valgfritt. 

 

Hvordan virker p-stav?

P-staven er en 4 cm tynn plaststav som inneholder hormonet gestagen. Staven legges inn rett under huden på innsiden av overarmen. Det settes lokalbedøvelse før innleggelsen. Daglig skilles det ut en liten mengde hormon fra staven.

Hormonene virker ved å hindre eggløsning og ved å gjøre slimet i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for sædceller. P-staven kan ligge i armen i 3 år.

 

Hvordan virker p-piller?

P-piller er piller som inneholder hormonene østrogen og gestagen/progesteron. Disse hormonene forekommer normalt i kvinnekroppen og er avgjørende for eggløsning og svangerskap. P-piller hindrer eggløsning, samt påvirker oppbyggingen av livmorslimhinnen og slimet i livmorhalsen. Sammen gir dette god beskyttelse mot graviditet.

Hvordan virker p-plaster?

P-plaster er i prinsippet det samme som p-piller, men hormonet tilføres kroppen på en annen måte; gjennom huden. Hormonene suges opp gjennom huden og transporteres via blodsirkulasjonen og fører til at eggløsningen opphører.

 

Blir sexlysten mindre når man bruker prevensjon?

For de aller fleste, nei. For de fleste gir bruken av prevensjon kvinner og par muligheten til å ha et aktivt seksualliv uten bekymring for ikke-planlagt svangerskap og smitte av seksuelt overførbare sykdommer (kondom).

 

Når man bruker prevensjon er det 100% sikkert at man ikke blir gravid?

Det er dessverre slik at ingen prevensjonsmidler kan garantere 100% effekt. Når det er sagt, så har dagens prevensjonsmidler en svært god effekt når de brukes riktig. Langtidsvirkende prevensjon som spiral og p-stav (LARC) er de sikreste metodene vi har på grunn av mindre eller ingen fare for feilbruk.

Metoder som p-piller, p-plaster og kondom har derimot en høyere fare for feilbruk, og er derfor mindre sikker av den grunn.

 

Hva er en angrepille?

Angrepillen er en nødløsning som kan brukes etter ett enkelt ubeskyttet samleie. Denne pillen er egentlig en minipille med høyt innhold av hormonet gestagen. Virkningen er at LH (et hormon) produksjonen hemmes og dette skal forhindre eller forsinke eggløsningen med ca 5 dager.

Pillen må taes så raskt som mulig eller innen 72 timer etter det ubeskyttede samleiet.

 

Hvor stor er sjansen for å bli gravid på de fertile dagene?

Det ”fertile vinduet” er perioden i menstruasjonssyklusen der kvinnen kan bli gravid. Sædcellene har en levetid på opptil 5-7 dager, mens en eggcelle vil gå til grunne etter 12-24 timer dersom den ikke blir befruktet. Det betyr at ”det fertile vinduet” strekker seg fra rundt 6 dager før til knapt et døgn etter eggløsningen.

Man antar at det er ca 20% sjanse for at et normalt fruktbart par blir gravide ved hver syklus. Dette vil selvfølgelig være individuelt, og sjansene er mindre etter fylte 35 år.

 

Når kan spiral settes inn etter fødsel?

Ved spiralinnleggelse vil vi vurdere når det er riktig tidspunkt å legge den inn, alt fra 6-12 uker etter fødsel. Det er en liten sjanse for perforasjon av uterus/livmor ved innleggelse kort tid etter fødsel. Det kan derfor være lurt å vente 12 uker etter fødsel men det er ingen kontraindikasjon å legge inn spiral etter 6 uker.  Etter keisersnitt er det anbefalt å vente 12 uker.

 

Hvilken prevensjon kan jeg bruke under amming?

Dersom du ønsker hormonell prevensjon bør du hun bruke prevensjonsmiddel uten hormonet østrogen. Det sikreste er langtidsvirkenede prevensjon (LARC) som hormonspiral, kobberspiral og p-stav. De er alle sikre, praktiske og billige metoder.

Ønsker du å bruke p-piller bør du velge minipiller/østrogenfrie piller; det vil si de inneholder kun hormonet gestagen (og ikke østrogen). Østrogen vil påvirke melkeproduksjonen hos mor negativt og derfor ikke egnet.

 

Er det sant at man øker sjansen for å få brystkreft hvis man bruker p-piller?

Ja, kombinasjons p-piller (inneholder både gestagen og østrogen) gir en økt risiko for brystkreft. Metoden kan derfor ikke brukes av alle kvinner.

 

Jeg har glemt en pille- er jeg fortsatt beskyttet mot graviditet?

P-piller bør taes til tilnærmet samme tid hver dag og innenfor 12 timer, dette for å ha et jevnt nivå av hormoner i blodet. Dersom du glemmer å ta så lite som en p-pille, reduseres prevensjonseffekten.

Ta den glemte p-pillen så snart som mulig, og ta så neste p-pille til vanlig tid. Dersom du har samleie de neste 7 dagene bør du bruke kondom for å beskytte mot uønsket graviditet. (Det varierer litt i forhold til hvilket p-pille merke du bruker, les alltid pakningsvedlegg).

Er det slik at du ofte glemmer å ta p-pillene dine, bør du bytte til en annen prevensjonsmetode som for eksempel spiral eller p-stav (LARC).

 

Hva gjør jeg hvis jeg kaster opp etter at jeg har tatt pillen?

Dersom du kaster opp innen to timer etter at du har tatt p-pillen, skal du ta en ny p-pille. Om du kaster opp på nytt skal du ikke ta flere piller, max to pr dag. Du regnes da som sikker.

Om du har oppkast eller svært kraftig diare i mer enn 24 timer skal du ved samleie de 7 neste dagene bruke kondom i tillegg.

 

Kan jeg bytte fra p-piller og rett over til spiral- og fortsatt være trygg?

Ja, du kan bytte fra p-piller til kobberspiral når som helst så lenge du tar aktive piller, eller senest den syvende dagen i den pillefrie uken. Brettet kan eventuelt fullføres etter innsetting av spiral for å unngå blødningsforstyrrelser.

For hormonspiral fullfører du brettet (21 pakning) eller dropper placebopillene (28 pakning), og setter inn hormonspiral senest dagen etter.

 

Kilder

Metodebok , Sex og samfunn- senter for ung seksualitet (sjuende reviderte utgave)
 
Helsedirektoratet.no (Forebyggende helsearbeid)
 
Store norske leksikon

 

Langtidsvirkende reversibel prevensjon (LARC)

 

Hovedprinsippet i all prevensjonsveiledning for kvinner er selvbestemt prevensjon. Det er viktig at kvinner får et bredt utvalg slik at de selv kan benytte den metoden som de vurderer er best for dem selv.

Alle de hormonelle prevensjonsmetodene er svært sikre, altså gir god beskyttelse mot graviditet. Langtidsvirkende reversibel prevensjon (LARC); kobberspiral, hormonspiral og p-stav er de metodene som beskytter best pga lite brukerfeil. Kunnskapsoppsummeringer gjort internasjonalt anbefaler økt bruk av LARC.

Verdens Helse Organisasjon (WHO) kommer med følgende anbefalinger om LARC:

Kobberspiral og hormonspiral er gode og enkle prevensjonsalternativer. De kan benyttes av mange kvinner; helt uavhengig av alder og om de har født. Hormonspiralen ser også ut til å kunne ha andre helsemessige fordeler som redusert risiko for svangerskap utenfor livmor (ektopisk svangerskap). Kobberspiralen er et godt alternativ for kvinner som på grunn av medisinske eller andre årsaker ikke kan eller ønsker å bruke hormonell prevensjon.

Kvinner bør i mye større grad enn det som er tilfelle i dag få valgmuligheter, og informasjon om prevensjon som inkluderer de langtidsvirkende prevensjonsmetodene. Dette fordi metodene ikke har brukerfeil og har høyere grad av sikkerhet mot graviditet enn de fleste andre metoder.

Det er helsepersonell sitt ansvar å gi kvinnene god informasjon om LARC metodene. Det er mangelfullt i forhold til kunnskap om hvem som kan bruke disse metodene som gjør at helsepersonell bare anbefaler dette til enkelte kvinnegrupper. Dersom du selv har manglende kompetanse i innsetting av spiral eller p-stav, er det viktig å henvise videre til helsepersonell som kan gjøre dette.

Hvem kan bruke LARC metodene?

  • kvinner uavhengig av om de har født eller ei
  • Ammende kvinner
  • Kvinner som har utført abort, umiddelbart etter
  • Kvinner med BMI/KMI (kroppsmasseindex) også over 30
  • Kvinner med diabetes
  • Kvinner med migrene
  • Kvinner som ikke skal ha østrogen
  • Kvinner med HIV sykdom

Legemiddelverket har laget en oversikt over alle typer hormonelle prevensjonsmetoder med produktfakta i en felles guide. Nettsiden gir løpende omtaler av nye hormonelle prevensjonsmetoder samt en oppdatert oversikt over prevensjon som kan rekvireres av helsesøster og jordmor. Samtidig har den aktuelle artikler om ny forskning om blant annet alvorlig bruk av hormonelle prevensjonsmetoder.

Helsesøstre og jordmødre kan sette inn p-stav (implantat) og spiral på delegasjon fra lege, jf Helsepersonelloven § 5 Bruk av medhjelpere (lovdata.no): ”Helsepersonell kan i sin virksomhet overlate bestemte oppgaver til annet personell hvis det er forsvarlig ut fra oppgavens art, personellets kvalifikasjoner og den oppfølging som gis. Medhjelpere er underlagt helsepersonells kontroll og tilsyn”.

 

Hva vi kan tilby

Vi er  jordmødre med lang erfaring og er sertifisert for å administrere ulike typer prevensjon. Vi hjelper deg å velge det prevensjonsmiddelet som passer deg best. Vi forskriver resepter på p-piller  p-stav, p-plaster, p-ring og langtidsvirkende prevensjon. Vi setter inn spiraler og p-staver. Vi tilstreber å utføre dette så skånsomt som mulig.

Hos oss kan du også komme til spiralkontroll. Første kontrollen er anbefalt etter tre måneder. Ta kontakt dersom du har spørsmål knyttet til den prevensjonsmetoden du har valgt.

Nyttig bakgrunnsinformasjon

 

Billig prevensjon

Er du mellom 16 og 21 år? Staten har laget en ordning for deg hvor du får økonomisk støtte til prevensjon 

Bidragsdekning til prevensjonsmidler gjelder fra måneden etter at kvinnen fyller 16 år og til og med måneden før kvinnen fyller 22 år. Det dekker hele eller deler av kostnadene til p-piller, p-plaster, p-ring, p-stav, hormonspiral eller kobberspiral.

Pr i dag (2023) utgjør dette 129 kroner for prevensjon i 3 måneder. Dette trekkes fra når du henter ut prevensjonsmiddelet på apoteket.

Det betyr at for eksempel en pakke med de billigste p-pillene blir gratis, for de som koster over 129 kroner må du betale resterende beløp selv.

Dersom du ønsker langtidsvirkende prevensjon (LARC) som kobberspiral (Nova-T), hormonspiral (Mirena, Jaydess, Kyleena og Levosert) eller p-stav vil prisen avhenge av hvor gammel du er.

NB! det er kun typen kobberspiral Nova-T 380 som inngår i bidragsordningen. Vi påser at du får resept på riktig kobberspiral. 

Du trenger en resept for å få hentet ut p-piller, p-stav, p-plaster, p-ring og spiraler  på apoteket. Resepten kan du få hos oss. Apoteket regner ut hvor mye du skal betale ut fra prevensjonsmidlets varighet, pris, din fødselsdato og datoen du henter ut prevensjonsmidlet.  Husk å ta med legitimasjon!

Apoteket kan utlevere prevensjonsmidler som dekkes av folketrygden for inntil et halvt års forbruk av gangen. Ved lengre utenlandsopphold kan apoteket utlevere prevensjonsmidler for inntil ett års forbruk.

Velger du et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som p-stav eller spiral kan du komme tilbake til klinikken vår med spiralen/p-staven hvor vi gir deg informasjon i forhold til det prevensjonsmiddelet du har valgt, og vi gjør selve innsettingen.

Under en tabell som viser hva de ulike langtidsvirkende prevensjonsmetodene koster ut fra alder.

*Priser oppgitt i tabell er tatt ut fra nettsiden sex og samfunn(https://sexogsamfunn.no/prevensjon/statens-bidragsordning/). De er gjeldende fra januar 2023. Det tas forbehold om endringer. 

Preparat  Ordinær pris Opp til 19 år  20 år  21 år
 Mirena  kr 1 314 Gratis kr 282 kr 798
 Kyleena  kr 1 254 Gratis kr 222 kr 738
 Jaydess  kr 1 200 Gratis kr 125 kr 641
 Levosert  kr 980 Gratis Gratis kr 463
 Nexplanon  kr 1 312 Gratis kr 236 kr 752
 Kobberspiral Nova T kr 720,00 Gratis Gratis ca kr 280

 

Mirena er hormonspiral som varer i 8 år. Levosert er hormonspiral som varer i 6 år.  Kyleena er hormonspiral og varer i 5 år. Jaydess er hormonspiral og varer i 3 år. Nexplanon er p-stav og varer i 3 år. Kobberspiral varer i 5 år.