Svangerskap

Svangerskapsomsorg

Formålet med svangerskapsomsorgen ut i fra Helsedirektoratets retningslinjer er å sikre at svangerskap og fødsel forløper på en naturlig måte for mor og barn.

«Mors somatiske, psykiske helse og hennes sosiale velvære skal sikres best mulig. Svangerskapsomsorgen skal videre sikre fosterets helse, slik at barnet fødes levedyktig og uten sykdom og skade som kunne vært forhindret.

Konsultasjonene skal oppdage og behandle sykdom og andre helsetruende forhold hos moren, slik at svangerskapet medfører minst mulig risiko for henne og barnet». 

Ref.: Retningslinjer for svangerskaps-omsorgen, Nasjonale faglige retningslinjer, Sosial- og Helsedirektoratet.

Dette skal sikres gjennom svangerskapskontroller. Som gravid kan du selv velge om du vil gå til jordmor eller fastlege til kontroller.

Dersom du trenger ytterligere hjelp vil du bli henvist videre til spesialisthelsetjenesten som vanligvis blir det sykehuset du skal føde.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at andelen gravide med en tilstand eller risikofaktor som krever spesiell omsorg utover det vanlige tilbudet, er om lag 25% av alle gravide.

Ref.: WHO Antenatal Care Randomized trial. Geneva, World Health Organization,2002..

Helsedirektoratet anbefaler et basisprogram med åtte kontroller til og med svangerskapsuke 40, en ultralyd i svangerskapsuke 17-19 er inkludert.

Les mer om hva som skjer på de ulike svangerskapskontrollene her.

 

Terminkalkulator

Lurer du på hvor mange uker gravid du er? Registrer første dag i siste menstruasjon her.

 

Svangerskapskontroller hos jordmor

Selve innholdet i svangerskapsoppfølgingen er standardisert, men ulike temaer som kosthold, fysisk aktivitet, amming og fødsel vil også være sentrale.

Kvinner trenger kontinuitet gjennom svangerskapet, gjerne gjennom å møte samme fagperson.

Vi kan tilby førstegangskontroll for utfylling av Helsekort for gravide og blodprøvetaking mellom svangerskapsuke 8-12. Vi vil samtidig søke fødeplass for deg ved ønsket sykehus.

Det vil i tillegg til selve undersøkelsen være god tid til samtale og informasjon.

Dersom svangerskapet ditt ikke utvikler seg normalt, henviser vi deg til spesialist på sykehuset du skal føde ved.

Vi tilbyr flere kontroller utover anbefalt basisprogram dersom du ønsker og trenger det.

Detaljert informasjon om svangerskapskontrollene finner du på denne siden. 

Fødselsforberedende samtale med jordmor

Mange har behov for en samtale med jordmor når fødselen nærmer seg. De fleste har mange tanker, spørsmål og følelser de ønsker å snakke om. Vi kan tilby dette hos oss.

Temaer kan være:

Forventninger og tilbud

Kvinnekroppen

Forberedelse til fødsel, fysisk og mentalt

Avslapning og bevegelse i de ulike fasene

Fødselsens start med de ulike faser

Smerteopplevelse og smertelindring

Fødestillinger

Operativ forløsning med keisersnitt, vakum, tang

Partnerens rolle

Amming

Praktiske spørsmål

 

Jordmorsamtale hos oss

Har du noe du ønsker å snakke med jordmor om som ikke faller under overnevnte timer? Hos oss kan du få individuell samtale med jordmor både før og under svangerskapet, og etter fødselen din. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å ta med partner!

 

Nyttig informasjon til den gravide:

Kosthold i graviditeten

Skal man spise for 2 når man er gravid? Mange har spørsmål angående kosthold i svangerskapet.

Hvor mye skal du spise? 

Fra 1-3 måned er en frukt nok i tillegg til normal kost. Behovet for mer mat øker litt utover i graviditeten.

Fra 4-6 måneder, anbefales et mellommåltid feks en brødskive og en frukt. På slutten av svangerskapet trenger du 2 mellommåltider som inneholer feks havregrøt og en frukt.

Man skal være bevisst på at frukt inneholder mye fruktsukker og man trenger ikke mer en 1-2 frukt daglig.

Vitaminer, mineraler og kosttilskudd:

Det er anbefalt å ta folat de første 12 ukene for å forebygge ryggmargsbrokk. Mange trenger tilskudd av D-vitamin, jern og jod. Igjennom et variert kosthold tilfører man det viktigste kroppen og barnet trenger. God hygiene er viktig. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Bruk rene kjøkkenredskaper og kluter og husk at varm mat skal være rykende varm for å drepe bakterier.

Toxoplasma er en parasitt som smitter ved direkte kontakt med dyr, spesielt katt, uvasket frukt, grønnsaker eller rått kjøtt.

Listeria er en bakterie som finnes i vann, jord og ulike matvarer. Den smitter igjennom mat som ikke er varmet opp eller mat som er oppbevart lenge i kjøleskap. Pass på utløpsdatoen på vakumpakkende matvarer. Andre smittekilder kan være feks røkelaks, upasteurisert melk, muggoster eller spekemat. Gravide kan spise alle typer kjøtt som er gjennomstekt eller kokt.

Fisk er en viktig næringskilde for gravide. Spis fisk 2-3 ganger i uken. Man bør unngå rakfisk, selkjøtt, blåkveite, gjedde, abbor og ørret.

Unngå upasteuriserte meieriprodukter ( ikke varmebehandlet) som Brie, Camenbert og muggoster. Faste oster som feks parmesan regnes som trygge. Alle oster som brukes på feks Pizza som stekes på over 70 grader, regnes som trygge.

Koffein

Det er ikke bare kaffe som inneholder koffein, men det gjør også energidrikker, te og cola. Det er ikke anbefalt å få i seg store mengder koffein da det øker sjansen for spontanabort. Maks anbefalt mengde er 100-200mg daglig. Feks koke- og filtermalt kaffe inneholder ca 50-60 mg pr dl.

Sukker 

Gravide bør begrense inntaket av sukker i form av , saft, kjeks, godteri, frokostblandinger og kaker feks.

Alkohol 

De fleste vet at alkohol er farlig for fosteret. Alle rusmidler mor får i seg går over til barnet via morkaken. Hjernen utvikles igjennom hele svangerskapet. Totalavhold fra alkohol er anbefalt gjennom hele svangerskapet

 

Nyttige nettsider som gravid

  • www.relis.no – Medisiner og bivirkninger
  • www.helsenorge.no – Informasjon fra helsevesenet
  • www.tryggmammamedisin.no – Medisinbruk i graviditeten
  • www.helsebiblioteket.no – helseinformasjon
  • www.matportalen.no – Kostholdsveiledning i svangerskapet
  • www.infpreg.se – Infeksjoner i graviditeten
  • www.uptodate.com – Informasjon på engelsk