Tidlig ultralyd 

Ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk tilbyr vi ultralyd for gravide, og vi tilbyr ultralyd-undersøkelser gjennom hele svangerskapet.

Tidlig ultralyd ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk utføres av sertifiserte ultralydjordmødre som er utdannet i “Tidlig ultralyd” ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved NTNU og i tillegg er sertifiserte for “The 11-13 weeks scan” fra Fetal Medicine Foundation. 

Tidlig ultralyd deles inn i to ulike ultralydundersøkelser ut fra graviditetsuker og hva man kan se: ultralyd uke 6 til 11 og ultralyd uke 11 til 14.

Tidlig ultralyd uke 6 til 11

Vi kan allerede tidlig i svangerskapet bruke ultralyd for å bekrefte graviditet. 

Vi tilbyr tidlig ultralyd fra uke 6. Vi anbefaler å helst komme fra uke 7+0 beregnet fra første dag i siste menstruasjon for å kunne få et sikkert svar på hjerteslag. Mellom uke 6 og 11 er det fire ting vi ser på; om graviditet er plassert i livmoren, antall fostre, hjerteslag og det måles CRL som estimerer svangerskapslengde. I videoen nedenfor forklarer vår jordmor Birgitte mer inngående om hva denne undersøkelsen går ut på.

Vi tilbyr tidlig ultralyd mellom uke 6 og 11 i to varianter:

 

1. 2D Tidlig ultralyd uke 6-11 (helst fra uke 7+0)

2. 2D Tidlig ultralyd uke 6-11 (helst fra uke 7+0) + søknad fødeplass/og blodprøver

Forskjellen er at ved alternativ 2 for kr 200,- tillegg i pris søker vi/henviser deg til fødeplass/tidlig ultralyd ved sykehuset  og rekvirerer blodprøver som skal tas ved uke 12 i svangerskapet.

Tidlig organrettet ultralyd uke 12 til uke 14

Fra uke 11+0 er fosteret kommet langt nok i utviklingen til å kunne vurdere markører for kromosomavvik, fosterets kropp og organutvikling. Dette gjøres i tillegg til å se på graviditetens plassering, antall fostre, hjerteslag og estimere svangerskapslengde. Denne undersøkelsen utføres kun av våre sertifiserte jordmødre. Dette er den samme undersøkelsen som ofte refereres til som “ultralyd uke 12”, “tidlig ultralyd med vurdering av nakkeoppklaring” og “nakkefoldultralyd”. 

Denne undersøkelsen kan gjøres fra uke 11+0 til uke 14+0. Se mer informasjon om denne ultralydundersøkelsen i videoen nedenfor. 

 

Alle ultralydundersøkelser inkluderer bilder og film. De sendes direkte til mobiltelefonen din/deres.  Det er dessverre ikke lyd med filene.

Det er hyggelig om du har med deg ledsager. 

Opplevelsen kan bli redusert hvis det blir for mange til stede. Dette har både med plass og eventuelt støy å gjøre. Vår erfaring er at små barn under 5-6 år ikke har forståelse eller glede av ultralyd undersøkelsen.

Les mer om hva vi kan se i de ulike ukene og ofte stilte spørsmål under:

Hva vi kan se i uke 6 og 7

Vi kan tidlig i svangerskapet benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren. For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert. Allerede fra uke 6 -7 kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår. Denne undersøkelsen kaller mange for tidlig ultralyd.

Før 6 fullgåtte uker er ikke fosteret utviklet nok, og vi kan derfor ikke forvente å se hjerteslag. Få dager spiller en stor rolle i denne sammenheng. Bestiller man time før sikre seks uker er gått, vil undersøkelsen dermed ikke kunne bekrefte et levende foster. Er det usikkerhet med hensyn til siste menstruasjons første dag, er det bedre å vente en uke ekstra med denne undersøkelsen. Et usikkert funn vil som regel gi unødvendige bekymringer, og behov for en ny ultralydundersøkelse. Vi anbefaler derfor på det sterkeste å vente med og komme til denne undersøkelsen til du er 7+0.

Ultralyd disse ukene gjøres vaginalt. Vi ser at fosteranlegget ligger på riktig plass i livmoren og at hjertet slår med en takt på rundt 130 -160 slag per minutt. Vi kan se hvor mange fostre kvinnen bærer på og måle fosteranlegget (CRL = Crown-Rump Length), og slik beregne hvor mange uker gravid kvinnen er.

Så tidlig kalles fosteranlegget for et embryo. (Den embryonale periode starter i uke 4 og ender i uke 10.) Embryoets mål disse ukene er 4 – 15 mm. Mot slutten av uke 7 vokser det frem små knopper som skal bli til armer og bein. Armene utvikler seg raskere enn beina.

Blodet pumpes gjennom navlestrengen og embryoet kan kvitte seg med avfallsstoffer og motta næring fra morkaken. Morkaken fungerer som barnets lunger helt til barnet blir født og begynner å puste selv.

Hva vi kan se i uke 8

Denne uken vokser hjernen raskt og de to hjernehalvdelene blir tydeligere. I løpet av uken begynner fingre, tær og albuer å formes men er vanskelig å se med vaginal ultralyd.

Vi kan ane små bevegelser fra armene som stikker ut som små padleårer. Kroppen blir rettere og hodet rundere.

Embryoet er ikke større enn et lite kirsebær. Spiserør og luftrøret dannes og små lunger tar form. Tarmene begynner å vokse og danner store sløyfer.

Tarmene er så store at de ikke får plass i embryoets buk og skyves derfor ut i en utposning i navlestrengen.

Mellom uke 11 -12 får de plass inni buken og navlebrokket forsvinner.

Plommesekken, som har produsert blodceller skrumper inn, og embryoets lever overtar denne oppgaven. Embryoet måler nå 15-22 mm fra hodet til sete (CRL) og veier 0,5 gram.

Hva vi kan se i uke 9

3d-bilde-uke-9_19-W300-1

Det lille embryoet begynner å bevege seg og måler 23 -32 mm. Vekten er hele 1 – 2 gram. Både øynene og ørene har vært litt merkelig plassert på hodet, men denne uken flytter de seg dit de skal.

Kroppen blir lengere og hodet rettes litt opp slik at hals og nakke blir tydeligere.

Armene består av skulder, overarm, albue, underarm og håndflate. Beina utvikles litt tregere men mot slutten av uken er de inndelt i lår, kne, legg, ankel og fotsåle.

Undersøkelsen gjøres vaginalt og tar 30 minutter. Vi gjør denne undersøkelsen vaginalt i 2D men hvis foreldrene ønsker det kan vi slå over til 3/4D og lage fantastiske naturtro bilder.

Hva vi kan se i uke 10 og 11

Alle indre og ytre strukturer er ferdige og embryonalfasen avsluttes. Barnet er nå et foster og skal vokse og modnes frem mot fødsel. Fingre og tær, armer og ben er tydelige og neglene begynner å formes. Fosteret kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin.

Nesetippen er synlig og overleppen er ferdig utviklet. Det første hudlaget begynner å dekke fosteret. Skjelettet omdannes fra brusk til bein noe som først skjer i overkroppen.

Fosteret måler nå 33 -41 mm fra hodet til sete og veier ca 4 gram. Ved vaginal ultralyd kan vi se sprellende armer og bein.

Undersøkelsen gjøres vaginalt og tar 30 minutter.

Hva vi kan se i uke 12 – 14

Risikoen for spontant å abortere er nå kraftig redusert. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet. Fra nå av er dette mindre vanlig. Fosterets organer er nå ferdig dannet, og det er som regel alvorlige feil i fosterutviklingen som gjør at svangerskapet ender i spontanabort før uke 12.

Fosteret er nå 52 -64 mm langt og veier 20 gram. Det ligner på en liten baby. Ansiktet har øyne, nese og munn. Øyelokkene dekker øynene og de åpnes ikke før ca 27 svangerskapsuke. 20 små tannknopper finnes i gommene.

Vi kan se skallen, to hjernehalvdeler, ansikt og kropp i profil, armer, ben, nakke og kropp. Siden fosteret drikker kan vi av og til se magesekken og urinblære. Disse avtegner seg tydelig som to sorte væskefylte rundinger. Vi ser to sprellende ben og små fotsåler.

Vi vurderer nakkefold og ser etter neseben.

Vi kan også se morkakens plassering i livmoren og fostervannsmengde.

Jente eller gutt? Det kan være vanskelig å se kjønn før uke 18, men fra uke 15+0 kan vi som regel se kjønn med stor grad av sikkerhet. 

Ultralyden utføres abdominalt, det vil si utenpå mors mage. Av og til gjør vi den vaginalt hvis livmoren til kvinnen er vendt bakover eller hvis hun er litt overvektig.

Hva er ultralyd?

2D (2 dimensjonal) ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret.

Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene.

Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.

3D ultralyd gir tredimensjonalt og dermed et naturtro bilde. Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse.

Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 40 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinner eller foster. Det er ingen bivirkninger, ingen data som viser at ultralyd skader fosteret og det er ikke økt abortrisiko ved ultralydundersøkelser. 

Man bør likevel tenke på at ultralyd skal utføres av helsepersonell med spesiell opplæring innen ultralyddiagnostikk slik at eksponering holdes så lav som praktisk mulig.

Vi benytter avanserte teknologi.

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10