About Shape Two
Tidlig ultralyd uke 6-14.

Vi tilbyr tidlig ultralyd fra uke 6

Som sertifiserte ultralydjordmødre er vi utdannet i “Tidlig ultralyd” ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved NTNU og i tillegg er sertifiserte for “The 11-13 weeks scan” fra Fetal Medicine Foundation.

Ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk tilbyr vi ultralyd for gravide, og vi tilbyr ultralyd-undersøkelser gjennom hele svangerskapet.

Fra tidlig i svangerskapet kan vi benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren. For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert. Allerede fra uke 6 -7 kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår.

Tidlig ultralyd deles inn i to ulike ultralydundersøkelser ut fra svangerskapslengde og hva man kan se:

-Ultralyd uke 6 til 11

-Ultralyd uke 12 til 14.

Tidlig ultralyd uke 6 til 11

Vi kan allerede tidlig i svangerskapet bruke ultralyd for å bekrefte graviditet.
Tidlig ultralyd kan gjøres fra uke 6, men vi anbefaler å helst komme fra uke 7+0 beregnet fra første dag i siste menstruasjon. Dette for å kunne få et sikkert svar på hjerteslag.

Mellom uke 6 og 11 er det fire ting vi ser på; om graviditet er plassert i livmoren, antall fostre, hjerteslag og det måles CRL som estimerer svangerskapslengde. I videoen forklarer vår jordmor Birgitte mer inngående om hva denne undersøkelsen går ut på.
Tidlig organrettet ultralyd uke 12 til uke 14

Nå er fosteret kommet langt nok i utviklingen til å kunne vurdere markører for kromosomavvik, fosterets kropp og organutvikling. Dette gjøres i tillegg til å se på graviditetens plassering, antall fostre, hjerteslag og estimere svangerskapslengde. Undersøkelsen kan gjøres mellom uke 11+0-13+6, men vi anbefaler å gjøre den helst fra uke 12+0.

Denne undersøkelsen utføres kun av våre sertifiserte jordmødre. Dette er den samme undersøkelsen som ofte refereres til som “ultralyd uke 12”, “tidlig ultralyd med vurdering av nakkeoppklaring”, “nakkefoldultralyd” og "første trimester ultralyd". I videoen får du en mer inngående forklaring på undersøkelsen hos oss.

Uke for uke

  •  
ultralyd

Ultralyd uke 10

Alle indre og ytre strukturer er ferdige og embryonalfasen avsluttes. Barnet kalles nå et foster og skal vokse og modnes frem mot fødsel. Fingre, tær, armer og ben er tydelige. Fosteret kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin.

Les mer

ul

Ultralyd uke 11

Hjernens overordnede struktur er nå på plass. Fra nå av vil hjernen videre utvikle spesialiserte strukturer. Dette betyr likevel ikke at hjernen er ferdig utviklet: viktige substrukturer i den grove inndelingen er ikke strukturelt tilstede så tidlig, og det er fortsatt lenge til hjernen fungerer slik den normalt kommer til å gjøre. 

Les mer

ultralyd

Ultralyd uke 12-14

Risikoen for spontant å abortere er nå kraftig redusert. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet. Fra nå av er dette mindre vanlig. Fosterets organer er nå ferdig dannet, og det er som regel alvorlige feil i fosterutviklingen som gjør at svangerskapet ender i spontanabort før uke 12.

Les mer

Bilder på mobil

Vi sender bilder/video i etterkant

Alle ultralydundersøkelser inkluderer bilder og film. De sendes direkte til mobiltelefonen din/deres. Det er dessverre ikke lyd med filene.

Du får også printede bilder inkludert i prisen.

 

Ta gjerne med deg partner

Det er hyggelig om du har med deg partner. Opplevelsen kan bli redusert hvis det blir for mange til stede. Dette har både med plass og eventuelt støy å gjøre.

Vår erfaring er at små barn under 5-6 år ikke har forståelse eller glede av ultralyd undersøkelsen.

Du kan enkelt bestille time som passer for deg i vår kalender.

Ofte stilte spørsmål

Hva er ultralyd?

2D (2 dimensjonal) ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret.

Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene.

Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.

3D ultralyd gir tredimensjonalt og dermed et naturtro bilde. Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse.

Er ultralyd farlig?

Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 40 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinner eller foster. Det er ingen bivirkninger, ingen data som viser at ultralyd skader fosteret og det er ikke økt abortrisiko ved ultralydundersøkelser.

Man bør likevel tenke på at ultralyd skal utføres av helsepersonell med spesiell opplæring innen ultralyddiagnostikk slik at eksponering holdes så lav som praktisk mulig.

Hvordan fungerer ultralyd?

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10

Hvordan beregne svangerskapslengde termin?

Lurer du på hvor mange uker gravid du er?
Registrer første dag i siste menstruasjon på denne siden.

Svangerskapslengde og termin beregnes i starten fra første dagen i siste menstruasjon.

Ved måling av CRL (et mål fra hode til rumpe) ved ultralyd tidlig i svangerskapet får man en mer eksakt beregning.

Senere ved rutineultralyden blir det fastsatt en termindato.

Vi benytter avansert teknologi

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10

 

Er NIPT nødvendig eller anbefalt å ta hvis alt ser bra ut på ultralyd uke 12-14?

Det er flere gravide som spør om vi anbefaler NIPT og om det da er nødvendig å ta ultralyd i uke 12, eller motsatt; om det er behov for NIPT hvis alt ser normalt ut på ultralyd undersøkelsen hos oss.

Det er viktig å være klar over at ultralyd og NIPT gir ulik informasjon om fosteret.

For å vite om fosteret ikke har kromosomavvik; trisomi 13, 18 eller 21 er det nødvendig med NIPT. For å vurdere anatomien og organene er det nødvendig med ultralyd. Det er viktig å vite at en av screeningmetodene ikke utelukker den andre. NIPT og ultralyd uke 11+0-13+6 er ulike metoder som kompletterer hverandre og derigjennom øker påliteligheten til undersøkelse av foster. 

NIPT har en sensitvitet på 95%-99%. Ultralyd har en sensitvitet på 75%-85%.

Normal NIPT og/ eller ultralyd vil likevel aldri være garanti for at fosteret er helt friskt.