3/4D ultralyd uke 26-31

Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse. Med denne type ultralyd kan vi lage fantastiske naturtro bilder av hvordan barnet ditt ser ut, hvordan det beveger seg og gjør ansiktsuttrykk.
Vi har et av de aller beste ultralyd apparatene som finnes på markedet for å fremstille gode 3D/4D bilder. Apparatet har en HD live funksjon med en ekstraordinær gjengivelsesmetode.
Når barnet ligger i riktig posisjon er denne undersøkelsen en opplevelse for både mor, far og jordmor.
3D/4D ultralyd anbefales å gjøre i uke 26 – 31 ettersom romforholdene er mest gunstige disse ukene (Ved tvillinger anbefaler vi å gjøre undersøkelsen i uke 24-28). Det er viktig å merke seg at denne undersøkelsen, uavhengig av barnets alder, kan være teknisk utfordrende. Dette skyldes flere betingelser som må være til stede for å oppnå vellykkede bilder, og derfor kan gode 3D-bilder ikke garanteres.
Utgangspunktet er et klart 2D-bilde. Barnet må ha tilstrekkelig fostervann rundt ansiktet og være vendt oppover mot mors mage, uten at armer og ben dekker ansiktet.
Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner barnets vekt.
3/4D ultralyd og forventninger
Vi har mange par som kommer til oss for å gjøre 3D/4D ultralyd. De gleder seg til å se naturtro bilder av barnet sitt.
Vi som jobber med ultralyd er nærmest like spente som foreldrene i det undersøkelsen starter. Vi lurer på hvilke betingelser vi skal jobbe under. Det er slik at gode betingelser gir gode bilder, dårlige betingelser, dessverre dårlige bilder. Verken vi som gjør ultralyd, eller foreldrene vet hvordan fosteret ligger i magen til mor.
Betingelser? Hva mener vi egentlig med det?
Her har romforholdene stor betydning. Er det gode romforhold, det vil si mye fostervann foran ansiktet, vil det være mye lettere å ta bilder enn hvis det er liten plass mellom fosteret og morkake/livmorvegg. Plassen og ta bilder fra blir mye “trangere” og derfor vanskeligere.
Hvordan fosteret ligger har også betydning. Er nesa vendt opp mot mors mage eller ser den ned i gulvet? Det siste vil være en dårligere forutsetning enn det første.
Har fosteret noe foran fjeset? En hånd, en fot eller navlesnor? Da vil dette skygge for utsikten og vi ser kanskje noen fingre foran det ene øyet og et halvt ansikt. Ligger den litt på siden ser vi kun et lite øre. Det er altså “den lille” som er sjefen 🙂
Ikke optimalt Optimalt
Hvis alt ligger til rette for det er vi raske til å gå fra 2D til 3D bilder og 4D video.
Dette er utrolig gøy! Vi vet på forhånd at bildene blir fine og fryder oss like mye som foreldrene over flotte bilder. Vi blir ikke blaserte, vi lar oss rive med. Vi liker å vise frem et etterlengtet barn til spente, blivende foreldre.
Forventningene er av og til skyhøye, noe vi ultralyd jordmødre kan kjenne litt på ettersom det av og til er umulig å lage fine bilder og film av barnet uansett hvor mye vi prøver. Egentlig tar det kun noen sekunder å lage bilder av hvis alt ligger til rette for det. Det er om å gjøre å finne et lite “vindu inn” slik at bildene kan tas.
Hva gjør vi hvis forholdene ikke er optimale?
På bildet kan du se optimale forhold VS ikke optimale forhold.
I de tilfellene hvor fosteret ikke ligger optimalt til, det vil si hvor nesa er vendt mot mors rygg, inn mot livmorveggen eller morkaken, armer og ben dekker ansiktet, vil det naturlig nok bli utfordrende å lage bilder som gir mening. Da starter vi gjerne undersøkelsen i 2D hvor vi sjekke leie, måler hodet, mage og lår for å beregne vekst, måler fostervannsmengde og blodstrømmen i navlestrengen. Vi går detaljert igjennom fosterets organer og forklarer foreldrene 2D bildene. Dette kalles for en «trivselskontroll». Vi vil ved hver ultralyd undersøkelsene gjøre en slik trivselskontroll i 2D uavhengig av om man får gode 3D bilder eller ikke.
Hvis betingelsene ikke er tilstede og vi har gjort trivselskontrollen, vil vi be mor om å bevege seg litt for å se om babyen endrer stilling. Saft eller kaldt vann kan få babyen til å snu seg. På få minutter kan mye skje og plutselig er forutsetningene helt annerledes.
Vi jobber hard og iherdig for å lage fine 3D/4D bilder men vi kan ikke garantere for resultatet. Noen foreldre må forlate klinikken uten bilder men -tross alt,
vel vitende om at alt står bra til med den lille 😊
Uke for uke

2D ultralyd uke 15 til 20
Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjerne, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde.
Les mer.

2D ultralyd uke 17 til uke 21: Rutineultralyd
Ved denne undersøkelsen vil fosterets alder beregnes og termin fastsettes. I tillegg vil morkakens plassering vurderes og det gjøres en gjennomgang av fosterets anatomi.

2D ultralyd uke 20-25
Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde.
Les mer.

2D ultralyd uke 32-40
Denne undersøkelsen gjøres i 2D. Undersøkelsen er primært en vekst og trivselskontroll, det vil si at vi ser hvordan barnet ligger i livmoren (seteleie eller hodeleie), ser over anatomien, gjør en vekstvurdering (hvor vi måler hodet, midjen og lårbenet).
Les mer.

Vi sender bilder/video i etterkant
Alle ultralydundersøkelser inkluderer bilder og film. De sendes direkte til mobiltelefonen din/deres. Det er dessverre ikke lyd med filene.
Du får også printede bilder inkludert i prisen.
Det er hyggelig om du har med deg ledsager.
Opplevelsen kan bli redusert hvis det blir for mange til stede. Dette har både med plass og eventuelt støy å gjøre. Vår erfaring er at små barn under 5-6 år ikke har forståelse eller glede av ultralyd undersøkelsen.
Du kan enkelt bestille time som passer for deg i vår kalender.
Ofte stilte spørsmål
Hva er ultralyd?
2D (2 dimensjonal) ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret.
Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene.
Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.
3D ultralyd gir tredimensjonalt og dermed et naturtro bilde. Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse.
Er ultralyd farlig?
Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 40 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinner eller foster. Det er ingen bivirkninger, ingen data som viser at ultralyd skader fosteret og det er ikke økt abortrisiko ved ultralydundersøkelser.
Man bør likevel tenke på at ultralyd skal utføres av helsepersonell med spesiell opplæring innen ultralyddiagnostikk slik at eksponering holdes så lav som praktisk mulig.
Hvordan fungerer ultralyd?
Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10
Hvordan beregne termin?
Lurer du på hvor mange uker gravid du er?
Registrer første dag i siste menstruasjon på denne siden.
Vi benytter avansert teknologi
Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10