Ultralyd uke 12

Tidlig ultralyd uke 12-14

 

Risikoen for spontant å abortere er nå kraftig redusert. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de 12 første ukene av svangerskapet. Fra nå av er dette mindre vanlig. Fosterets organer er nå ferdig dannet, og det er som regel alvorlige feil i fosterutviklingen som gjør at svangerskapet ender i spontanabort før uke 12.

 

Nå er fosteret kommet langt nok i utviklingen til å kunne vurdere markører for kromosomavvik, fosterets kropp og organutvikling. Dette gjøres i tillegg til å se på graviditetens plassering, antall fostre, hjerteslag og estimere svangerskapslengde.

Denne undersøkelsen utføres kun av våre sertifiserte jordmødre. Dette er den samme undersøkelsen som ofte refereres til som “ultralyd uke 12”, “tidlig ultralyd med vurdering av nakkeoppklaring”, “nakkefoldultralyd” og "første trimester ultralyd".

Fosteret er nå 52 -64 mm langt og veier 20 gram. Det ligner på en liten baby. Ansiktet har øyne, nese og munn. Øyelokkene dekker øynene og de åpnes ikke før ca 27 svangerskapsuke. 20 små tannknopper finnes i gommene. Vi kan se skallen, to hjernehalvdeler, ansikt og kropp i profil, armer, ben, nakke og kropp. Siden fosteret drikker kan vi av og til se magesekken og urinblære. Disse avtegner seg tydelig som to sorte væskefylte rundinger. Vi ser to sprellende ben og små fotsåler. Vi vurderer nakkefold og ser etter neseben. "Vinduet" for å se på disse to markørene for kromosomavvik er mellom uke 11+0-13+6. Vi kan også se morkakens plassering i livmoren og fostervannsmengde.

Jente eller gutt? Det kan være vanskelig å se kjønn før uke 18, men fra uke 15+0 kan vi som regel se kjønn med stor grad av sikkerhet. 

Ultralyden utføres abdominalt, det vil si utenpå mors mage. Av og til gjør vi den vaginalt hvis livmoren til kvinnen er vendt bakover eller hvis hun er litt overvektig.

Vi får ofte spørsmål av par som vil bestille time til ultralydundersøkelse uke 12-14. De er redde for at fosteret ikke har utviklet seg normalt og de ønsker å ha muligheten til å avbryte svangerskapet innen fristen for selvbestemt abort, som er uke 12+0. Her er det nødvendig med noen oppklaringer.

Retten til selvbestemt abort i Norge er som mange vet, uke 12+0. Likevel er det slik at om vi oppdager avvik etter uke 12, gis det mulighet til å avbryte svangerskapet. Ser vi anatomiske avvik hos fosteret vil vi henvise til videre undersøkelser (fosterdiagnostikk) på sykehuset. Bekreftes det alvorlige avvik ved fosterets utvikling og foreldrene ønsker å avbryte svangerskapet, gis det mulighet til å søke om dette i en abortnemd.

 Ved ultralydundersøkelser vil vi alltid undersøke om fosteret utvikler seg normalt så langt som den gravide er kommet i svangerskapet. Ultralydundersøkelsen i uke 12 vil være mer omfattende enn i uke 7, hvor vi kun bekrefter graviditet ved å se hjerteaksjon og at fosteret ligger i livmoren. Ultralyden som tilbys senere, mellom uke 17– 20, såkalt rutineultralyd, vil være en langt mer detaljert undersøkelse fordi fosteret er eldre og derfor større. Det gjør det lettere å undersøke flere anatomiske detaljer. Oppdages det alvorlige avvik på rutineultralyd kan svangerskapet avsluttes etter at dette innvilges av abortnemd, opp til graviditetsuke 22.

 

ultralyd

Ultralyd uke 10

Alle indre og ytre strukturer er ferdige og embryonalfasen avsluttes. Barnet kalles nå et foster og skal vokse og modnes frem mot fødsel. Fingre, tær, armer og ben er tydelige. Fosteret kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin.

Les mer

ul

Ultralyd uke 11

Hjernens overordnede struktur er nå på plass. Fra nå av vil hjernen videre utvikle spesialiserte strukturer. Dette betyr likevel ikke at hjernen er ferdig utviklet: viktige substrukturer i den grove inndelingen er ikke strukturelt tilstede så tidlig, og det er fortsatt lenge til hjernen fungerer slik den normalt kommer til å gjøre. 

Les mer

Bilder på mobil

Vi sender bilder/video i etterkant

Alle ultralydundersøkelser inkluderer bilder og film. De sendes direkte til mobiltelefonen din/deres. Det er dessverre ikke lyd med filene.

Du får også printede bilder inkludert i prisen.

Det er hyggelig om du har med deg ledsager.

Opplevelsen kan bli redusert hvis det blir for mange til stede. Dette har både med plass og eventuelt støy å gjøre. Vår erfaring er at små barn under 5-6 år ikke har forståelse eller glede av ultralyd undersøkelsen.

 

Du kan enkelt bestille time som passer for deg i vår kalender.

Ofte stilte spørsmål

Hva er ultralyd?

2D (2 dimensjonal) ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret.

Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene.

Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.

3D ultralyd gir tredimensjonalt og dermed et naturtro bilde. Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse.

Er ultralyd farlig?

Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 40 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinner eller foster. Det er ingen bivirkninger, ingen data som viser at ultralyd skader fosteret og det er ikke økt abortrisiko ved ultralydundersøkelser.

Man bør likevel tenke på at ultralyd skal utføres av helsepersonell med spesiell opplæring innen ultralyddiagnostikk slik at eksponering holdes så lav som praktisk mulig.

Hvordan fungerer ultralyd?

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10

Hvordan beregne termin?

Lurer du på hvor mange uker gravid du er?
Registrer første dag i siste menstruasjon på denne siden.

Vi benytter avansert teknologi

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10