Ultralyd uke 15

Ultralyd uke 15 til uke 40

Ved Oslo Jordmor- og Ultralydklinikk tilbyr vi ultralyd for gravide, og vi tilbyr ultralyd-undersøkelser gjennom hele svangerskapet. Vi bruker avansert 2D, 3D og 4D teknologi som får frem fantastisk detaljrikdom i bilder og video.

Våre ultralydundersøkelser utføres av utdannede og sertifiserte ultralydjordmødre  med lang og bred erfaring innenfor svangerskap og fosterutvikling. 

Les mer om de ulike ukene nedenfor:

 

 

ultralyd

2D ultralyd uke 15 til 20

Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjerne, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner en cirka termin. I tillegg vil morkakens plassering vurderes, om den ligger på fremre eller bakre vegg.

Vi kan også se på kjønn hvis foreldrene ønsker det.

 Hvis barnet ligger med nesa opp og det er fostervann foran ansiktet tar vi fine 2d bilder. Ligger barnet vanskelig til må pasienten opp og bevege seg. Sannsynligvis snur fosteret seg og fine bilder kan tas.

 

ul

2D ultralyd uke

18-25: Utvidet hjerteundersøkelse

/ekkokardiografi

Ekkokardiografi er en utvidet ultralydundersøkelse av fosterhjertet, som er anbefalt utført i svangerskapsuke 18-25.

Ultralydundersøkelsen gir informasjon om hjertets struktur og funksjon. Det vil si fosterhjertets posisjon, størrelse, bevegelighet av hjerteklaffer og hjertekammervegger. Samt hvor raskt blodet strømmer gjennom ulike deler av hjertet og blodkar.

Denne ultralydundersøkelsen kan avdekke medfødte hjertefeil hos fosteret.

Undersøkelsen utføres av våre ultralydjordmødre med spesialisering innen fosterhjertet.

ultralyd

2D ultralyd uke 17 til uke 21: Rutineultralyd

Det offentlige helsevesenet tilbyr alle gravide en ultralydundersøkelse i svangerskapet, også kalt rutineultralyd.

Ved denne undersøkelsen vil fosterets alder beregnes og termin fastsettes. I tillegg vil morkakens plassering vurderes og det gjøres en gjennomgang av fosterets anatomi.

Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde.

Vi kan også se kjønn hvis foreldrene ønsker det.

Vanligvis tilbys undersøkelsen av sykehuset du skal føde ved, men kan også gjøres hos oss.

 

ul

2D ultralyd uke 20-25

Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner ut barnets vekt. Hvis barnet ligger med nesa opp og det er fostervann foran ansiktet tar vi fine 2D bilder. Ligger barnet vanskelig til må pasienten opp og bevege seg. Sannsynligvis snur fosteret seg og fine bilder kan tas.

ultralyd

Tilvekstkontroll med utvidet blodstrømsmåling (Doppler ultralyd)

Fra svangerskapsuke 24 kan det gjøres en tilvekstkontroll av fosteret for å vurdere om det er normal fostervekt ut ifra fosterets alder (termin) 

Les mer

ul

2D ultralyd uke 26-31

Ved denne undersøkelsen vil vi se på alle organene til fosteret. Vi ser på hodet, hjernen, ryggsøyle, hals, hjerte, magesekk, nyrer, urinblære, armer og ben og vurderer fostervannsmengde. Vi måler hodet, midje og lårben og beregner barnets vekt. Hvis barnet ligger med nesa opp og det er fostervann foran ansiktet tar vi fine 2d bilder. Ligger barnet vanskelig til må pasienten opp og bevege seg. Sannsynligvis snur fosteret seg og fine bilder kan tas.

 

ultralyd

3/4D ultralyd uke 26-31

Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse. Med denne type ultralyd kan vi lage fantastiske naturtro bilder av hvordan barnet ditt ser ut, hvordan det beveger seg og gjør ansiktsuttrykk.

Vi har et av de aller beste ultralyd apparatene som finnes på markedet for å fremstille gode 3D/4D bilder. Apparatet har en HD live funksjon med en ekstraordinær gjengivelsesmetode.

Når barnet ligger i riktig posisjon er denne undersøkelsen en opplevelse for både mor, far og jordmor.

Les mer om 3/4D ultralyd her.

ul

2D ultralyd uke 32-40

Denne undersøkelsen gjøres i 2D. Undersøkelsen er primært en vekst og trivselskontroll, det vil si at vi ser hvordan barnet ligger i livmoren (seteleie eller hodeleie), ser over anatomien, gjør en vekstvurdering (hvor vi måler hodet, midjen og lårbenet).

Vi måler også fostervannsmengden og måler blodstrømsmåling i arterien i navlestrengen for å få informasjon om sirkulasjonen i morkaken.

Vi sender bilder

Vi sender bilder/video i etterkant

Alle ultralydundersøkelser inkluderer bilder og film. De sendes direkte til mobiltelefonen din/deres. Det er dessverre ikke lyd med filene.

Du vil også få med deg printede bilder som er inkludert i prisen.

Det er hyggelig om du har med deg ledsager.

Opplevelsen kan bli redusert hvis det blir for mange til stede. Dette har både med plass og eventuelt støy å gjøre. Vår erfaring er at små barn under 5-6 år ikke har forståelse eller glede av ultralyd undersøkelsen.

 

Du kan enkelt bestille time som passer for deg i vår kalender.

Ofte stilte spørsmål

Hva er ultralyd?

2D (2 dimensjonal) ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret.

Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene.

Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm.

3D ultralyd gir tredimensjonalt og dermed et naturtro bilde. Et 3D bilde er et stillbilde og 4D viser bilder i bevegelse.

Er ultralyd farlig?

Ultralyd av gravide har vært utført i mer enn 40 år. Det er ikke registrert skadevirkninger på kvinner eller foster. Det er ingen bivirkninger, ingen data som viser at ultralyd skader fosteret og det er ikke økt abortrisiko ved ultralydundersøkelser.

Man bør likevel tenke på at ultralyd skal utføres av helsepersonell med spesiell opplæring innen ultralyddiagnostikk slik at eksponering holdes så lav som praktisk mulig.

Hvordan fungerer ultralyd?

Ultralydapparatene vi bruker heter Voluson E10, og Voluson E8, maskiner fra General Electric Healthcare som lager svært gode 2, 3 og 4D bilder, og såkalte HDlive visninger. HDlive er en ekstraordinær gjengivelsesmetode som gir realistiske, naturtro bilder av fostre. Gjennom bruk av en avansert belysningsmodell støtter HDlive teknologien skygger, lager en virtuell lyskilde og benytter avansert gjengivelsesteknikk for å vise hud. HDlive teknikken er forskjellig ved at den beregner forplantning av lys gjennom hud og vev. Disse apparatet regnes for å være de beste og mest avanserte som finnes på markedet. Se video av Voluson E10

Hvordan beregne svangerskapslengde og termin?

Lurer du på hvor mange uker gravid du er?
Registrer første dag i siste menstruasjon på denne siden.

Svangerskapslengde og termin beregnes i starten fra første dagen i siste menstruasjon.

Ved måling av CRL (et mål fra hode til rumpe) ved ultralyd tidlig i svangerskapet får man en mer eksakt beregning.

Senere ved rutineultralyden blir det fastsatt en termindato.