Blog Details
mai 22 2020 Jordmorklinikken

3D/4D ultralyd og forventninger

Vi har mange par som kommer til oss for å gjøre 3D/4D ultralyd. De gleder seg til å se naturtro bilder av barnet sitt.

Vi som jobber med ultralyd er nærmest like spente som foreldrene i det undersøkelsen starter. Vi lurer på hvilke betingelser vi skal jobbe under. Det er slik at gode betingelser gir gode bilder, dårlige betingelser, dessverre dårlige bilder. Verken vi som gjør ultralyd, eller foreldrene vet hvordan fosteret ligger i magen til mor.

Betingelser? Hva mener vi egentlig med det?

3d

Ikke optimale betingelser VS optimale betingelser

Her har romforholdene stor betydning. Er det gode romforhold, det vil si mye fostervann foran ansiktet, vil det være mye lettere å ta bilder enn hvis det er liten plass mellom fosteret og morkake/livmorvegg. Plassen å ta bilder fra blir mye “trangere” og derfor vanskeligere.

Hvordan fosteret ligger har også betydning. Er nesa vendt opp mot mors mage eller ser den ned i gulvet? Det siste vil være en dårligere forutsetning enn det første.

Har fosteret noe foran fjeset? En hånd, en fot eller navlesnor? Da vil dette skygge for utsikten og vi ser kanskje noen fingre foran det ene øyet og et halvt ansikt. Ligger den litt på siden ser vi kun et lite øre. Det er altså “den lille” som er sjefen 🙂

Hvis alt ligger til rette for det er vi raske til å gå fra 2D til 3D bilder og 4D video.

Dette er utrolig gøy! Vi vet på forhånd at bildene blir fine og fryder oss like mye som foreldrene over flotte bilder. Vi blir ikke blaserte, vi lar oss rive med. Vi liker å vise frem et etterlengtet barn til spente, blivende foreldre.

Forventningene er av og til skyhøye, noe vi ultralydjordmødre kan kjenne litt på ettersom det av og til er umulig å lage fine bilder og film av barnet uansett hvor mye vi prøver. Egentlig tar det kun noen sekunder å lage bilder av hvis alt ligger til rette for det. Det er om å gjøre å finne et lite “vindu inn” slik at bildene kan tas.

Hva gjør vi hvis forholdene ikke er optimale?

I de tilfellene hvor fosteret ikke ligger optimalt til, det vil si hvor nesa er vendt mot mors rygg, inn mot livmorveggen eller morkaken, armer og ben dekker ansiktet, vil det naturlig nok bli utfordrende å lage bilder som gir mening. Da starter vi gjerne undersøkelsen i 2D hvor vi sjekke leie, måler hodet, mage og lår for å beregne vekst, måler fostervannsmengde og blodstrømmen i navlestrengen. Vi går detaljert igjennom fosterets organer og forklarer foreldrene 2D bildene. Dette kalles for en «trivselskontroll». Vi vil ved hver ultralyd undersøkelsene gjøre en slik trivselskontroll i 2D uavhengig av om man får gode 3D bilder eller ikke.

Hvis betingelsene ikke er tilstede og vi har gjort trivselskontrollen, vil vi be mor om å bevege seg litt for å se om babyen endrer stilling. Saft eller kaldt vann kan få babyen til å snu seg. På få minutter kan mye skje og plutselig er forutsetningene helt annerledes.

Vi jobber hard og iherdig for å lage fine 3D/4D bilder men vi kan ikke garantere for resultatet. Noen foreldre må forlate klinikken uten bilder men -tross alt,

vel vitende om at alt står bra til med den lille 😊