Blog Details
juni 4 2020 Jordmorklinikken

Bruk av smertestillende i graviditeten

Mange gravide som kommer til oss i svangerskapet har smerter, blant annet hodepine. De er engstelige og lurer på om de kan ta noe smertestillende mens de er gravide. Andre igjen lurer på hva de skal gjøre hvis de får feber i svangerskapet. 

pain killers

De fleste har fått med seg at de ikke skal ta smertestilllende av typen NSAID i graviditeten (ibux, ibuprofen diklofenac og naproksen.) Disse kan medføre spontanabort og misdannelser og andre uheldige tilstander.

Ved smerter og feber under graviditet er førstevalget smertestillende tabletter med virkestoffet paracetamol førstevalget (Paracet, Panodil, Pinex, Paracetamol, Pamol). Mange gravide ønsker heller ikke å ta disse tablettene i redsel for at også de kan skade fosteret. Det er viktig å være forsiktig og ikke bruke paracet uten god grunn. Inntrykket vårt er likevel at de gravide ikke tar medisiner uten at det er nødvendig. De lider seg igjennom mye for å unngå medisiner. Målet må være å gi den gravide god behandling uten at fosteret påvirkes uheldig. Det ikke er påvist noen sammenheng mellom bruk av paracetamol i svangerskapet og nevrologiske effekter på barnet hvis legemiddelet brukes i laveste effektive dose, og over så kort tid som mulig.

Anbefalt dosering, både for gravide og ikke-gravide, er paracetamol 500-1000 mg inntil tre ganger daglig. Reseptfri bruk av paracetamol er begrenset til kortvarig bruk (inntil en uke).

En dansk undersøkelse har vist at langvarig bruk av paracetamol i svangerskapet kan føre til en litt økt risiko for at testiklene ikke kommer på plass i pungen ved fødselen. Dette kan gi nedsatt sædkvalitet og økt risiko for testikkelkreft. En norsk studie fra 2017 har også sett en sammenheng mellom langtidsbruk av paracetamol og utvikling av ADHD hos barnet.

Konklusjonen er at det er greit å ta smertestillende med paracetamol som virkestoff i svangerskapet ved behov. Det anses som trygt i små doser og ved kortvarig behandling. Ved langvarige smerter derimot er det nødvendig å søke råd hos lege.

Har du flere spørsmål om svangerskap, book gjerne time hos jordmor her!

Kilder: