Blog Details
mai 24 2024 Jordmorklinikken

Har jeg regnet riktig?

Dette er et spørsmål vi får ofte på klinikken!

 

Mange tidlig gravide kvinner ønsker å komme på ultralyd tidlig i første trimester for å bekrefte graviditeten. 

 

Embryologien beregner fosterets alder ut fra det tidspunktet egget blir befruktet av sædcellen. Befruktings tidspunktet blir derfor dag 14, og et normalt svangerskap varer ca i 38 uker.

Når jordmødre, leger og sykehuset beregner svangerskapets lengde er det en annen metode som benyttes for å gjøre dette noe enklere. Metoden heter termin naegle og som tar utgangspunkt i første blødningsdag i siste menstruasjon. Befruktning skjer vanligvis 14 dager etter menstruasjonens første dag, altså ved eggløsningen om syklusen er på 28 dager. Her vil det jo ofte variere fra kvinne til kvinne akkurat når eggløsningen skjer.

På bakgrunn av dette er svangerskapets varighet beregnet til 283 dager- eller 40+3 uker. Man er altså ikke gravid de første to ukene! Første dag i siste menstruasjon blir dermed dag 1.

Denne metoden å regne ut svangerskapets lengde på er for de fleste den beste metoden å regne etter siden de fleste kan huske første blødningsdag i den siste menstruasjonen. Eggløsningstidspunkt er for de fleste vanskelig å vite sikkert (NHI.no)

 

Man kan enkelt benytte www.terminkalkulator.no som er et godt hjelpemiddel for å beregne en foreløpig termin. For at denne metoden skal være nokså pålitelig bør menstruasjonssyklusen har vært nokså regelmessig med 28 dager intervall.

 

Den beste metoden for å fastsette fødselstermin er basert på biometriske målinger av fosteret i svangerskapsuke uke 11-14 og/eller i  svangerskapsuke 17-20. (NHI.no