Blog Details
november 29 2023 Jordmorklinikken

Hva slags julemat kan gravide trygt spise?

Nå som høytiden nærmer seg er det mange gravide som lurer på hva de kan spise av julemat. Du kan trygt spise gjennomvarmet pinnekjøtt både røkt og urøkt. Gravide kan også kose seg med både ribbe og kalkun, så lenge kjøttet er stekt godt eller kokt. Det samme gjelder for lutefisk og fersk torsk. OBS! pass på utløpsdatoen på pakken.

Har du lust på sylte er det fritt frem, så lenge den er gjennomkokt eller fryst i 2 døgn -18 grader etter tilberedning. Husk at noe kokt kjøttpålegg man kjøper i ferskvaredisk, kan ha noe kortere holdbarhet. Forhør deg om kjøttet er gjennomkokt, så er du sikker.

 

Unngå rått kjøtt som spekeskinke, spekepølse og raket fisk, f.eks. gravlaks. Det er lurt å være forsiktig med mat som har stått lenge fremme, som f.eks. julekoldtbord.

Unngå bakteriar i julematen | Kjøkkenhygiene | Matsmitte og hygiene |  matportalen.no - Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter

 

Kan gravide ta seg et glass vin til julematen?

Barnets organer er umodne og under stadig utvikling, og alkohol kan hemme og skade dannelse av celler og organer. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet. Det finnes ingen nedre grense, derfor anbefales totalavhold gjennom hele svangerskapet.

Øl som går under betegnelsen alkoholfritt, og inneholder mindre enn 0,7 prosent alkohol, anses som noe gravide kan drikke uten å være bekymret.

 

Kan jeg spise typiske juledesserter?

Du kan kose deg med grøt, riskrem, puddinger og fromasjer, så lenge de ikke er blitt stående fremme for lenge i romtemperatur. Norsk melk og fløte er pasteurisert, og kan derfor spises av gravide uten bekymring.

 

Som gravid kan du altså kose deg i julen som alle andre, men med en viss forsiktighet. 😊

 

Kilder:

Helsenorge.no

Matportalen.no