Blog Details
juli 4 2019 Jordmorklinikken

Hva som skjer i kroppen og livmoren under fødselen

Fødselen deles inn i faser

Vi deler fødselen inn i ulike faser. Naturlig nok starter fødselen med en modningsfase, eller latensfase som vi også kaller den. Dette er den første delen av åpningsfasen i fødselen.

 

modningsfase

 

 

Her er ikke fødselen skikkelig i gang, men kroppen går igjennom en modningsprosess hvor den klargjøres/modnes for den mer aktive fasen av fødsel som kommer senere. I modningsfasen modnes livmorhalsen ved at den blir kortere, mykere og mer elastisk. Å vite at modningsfasen ofte tar ganske lang tid, er viktig fordi det har så mye å si for den mentale innstillingen til hele prosessen, fra start til det øyeblikket hvor dere endelig skal få se den etterlengtete babyen deres.

 

I modningsfasen begynner riene

I modningsfasen begynner riene (sammentrekninger i livmoren) gradvis å komme, men det er ikke noe regelmessig mønster over dem. De er gjerne uregelmessige både i styrke, varighet og hvor ofte de kommer. Det kan eksempelvis være så mye som en time mellom to rier, så kommer neste etter 12 min. og så en igjen etter 48 min. altså veldig uregelmessig. Hver ri varer gjerne ikke så lenge i denne fasen, kanskje bare 15-30 sekunder.

 

Hvordan kjennes rier ut?

Mange lurer på hvordan rier kjennes ut. Det er det vanskelig å gi noe entydig svar på, da det oppleves litt ulikt fra kvinne til kvinne. Man kan likevel tenke seg at det er en krampelignende smerte i nedre del av magen eller korsryggen eller begge deler som sitter i en liten stund før den slipper taket. De kvinner som har opplevd å ha menstruasjonssmerter, syns modningsrier kan minne om det.

 

Varigheten på modningsfasen varierer

Varighet på modningsfasen kan også variere veldig. En kvinne kan ha en modningsfase på noen timer, mens en annen kvinne kan ha en modningsfase som strekker seg over tre dager. De fleste opplever dog en modningsfase på et halvt døgn til et døgn. Fordi dette er en ganske lang fase syns nok mange det er slitsomt, kanskje aller mest mentalt, fordi man blir så utålmodig. Derfor er det så viktig å vite om at dette kan være en litt langtekkelig prosess å forsøke å innstille hodet sitt så positivt man bare kan. Dette tåler kroppen og det er ikke farlig å ikke få sove skikkelig på noen dager. Man må rett og slett drive med litt «powernapping» i denne fasen. Har man mellom en halv time og en time mellom riene, ja da har man god tid til å få seg en liten lur inni mellom. Dere må også forsøke å leve så normalt som mulig i denne fasen. Spis, drikk, gå dere en tur i frisk luft eller les en god bok eller se en film for å få tiden til å gå. Forsøk å få fokuset litt vekk fra nettopp denne tiden. For man blir veldig fokusert på tid. Glem klokken! Det er helt uinteressant om det er 12, 36 eller 52 minutter mellom riene. Begynner dere først å ta tiden, blir dere så opphengt i hvor lang tid ting tar og det kan bare virke demotiverende og utmattende. Dere vil legge merke til når riene etter hvert begynner å endre mønster og bli regelmessige og hyppigere. Da går dere over i en mer aktiv fase av fødsel.

 

Smerter

Mange opplever også modningsriene som smertefulle, men fordi de gjerne er relativt korte og at det er ganske lang tid mellom hver ri, er dette for de aller fleste til å tolerere. Det er viktig at man fokuserer på å slappe av, være tung i kroppen og puste seg rolig gjennom riene. Det blir gjerne mer smertefullt dersom man anspenner seg.

 

Tips i modningsfasen

Varmt vann kan gjøre underverker i denne fasen. Enten i form av dusj/bad eller varmeflaske, gjerne to, en til mage og en til rygg. Varmen gjør at man lettere slapper av.

Husk at rier på ingen måte er farlig. Det som er smertefullt, er rett og slett at livmorhalsen strekkes for å gradvis bli kortere og etter hvert begynne å åpne seg.

 

I neste blogginnlegg kommer vi til å skrive om den aktive fasen av fødselen. Følg med!

 

For å vite mer om hva som skjer under fødsel og de ulike fasene anbefaler vi og delta på kurs.