Blog Details
mai 31 2019 Jordmorklinikken

Hvor tidlig kan man ta ultralyd?

Det å bli gravid er en stor opplevelse. Å vite at det er noe som vokser i livmoren, som skal utvikle seg til å bli til et barn er vel kanskje noe av det største man kan oppleve i livet.

 

ultralyd

 

Vi kan tidlig i svangerskapet bruke ultralyd for å bekrefte graviditet. Noen gravide ringer til oss og ønsker å komme på ultralyd så fort som mulig.

Vi skriver på nettsiden og på bookingen vår at vi helst ikke ønsker å gjøre ultralyd før  7+0 dager, og gjerne mellom uke 7-8. Dette er ikke for å være vanskelige men for å unngå et «usikkert funn», som vi kaller det. Før sikre 6 fullgåtte uker er ikke fosteranlegget utviklet nok og vi kan ikke forvente å se hjerteslag, som er hovedgrunnen og høydepunktet i undersøkelsen. Mange har stålkontroll på menstruasjonen sin og vet nøyaktig når unnfangelsen fant sted. Vi anbefaler likevel å vente med undersøkelsen til 7+0 slik at vi har noen dager å “gå på”. Det er så mye hyggeligere å se og høre at hjertet slår enn å bli sendt hjem med beskjed om at alt sannsynligvis er normalt men at man har kommet noen dager for tidlig for å se hjerteaktivitet. Hver dag betyr mye i denne sammenhengen.

Vi har ved flere anledninger opplevd at par kommer for tidlig til ultralyd hvor de ender med å bestille en ny undersøkelse uken senere. Dette fordi de ønsker å se at hjertet slår og at fosteranlegget ligger korrekt plassert i livmoren. Uken hvor man venter på en ny ultralyd kan for noen være lang og helt unødvendige bekymringer melder seg.

Det finnes altså ingen snarvei for bekreftelse av graviditet. Vent til helst uke 7+0.