Blog Details
september 6 2019 Jordmorklinikken

Kan jeg fly når jeg er gravid?

Mange gravide som er hos oss, eller ringer til oss, lurer på om det er trygt å fly når de er gravide. I dagens samfunn reiser vi generelt mye enten privat eller i jobb- eller begge deler!

Å fly når du er gravid bør ikke by på store problemer. Generelt er det trygt å fly for en frisk gravid kvinne.

 

fly gravid

 

Når bør man ikke fly?

Det finnes derimot enkelte situasjoner hvor flyging for gravide kvinner frarådes, for eksempel ved spørsmål om truende abort (blødninger, smerter), ved fare for for tidlig fødsel, risikosvangerskap og når det nærmer seg termin. Er det en situasjon som ikke er ønskelig på et fly så er det fødsel!

Hva sier flyselskapene?

De fleste flyselskaper aksepterer ikke gravide som passasjerer på flyreiser etter svangerskapsuke 36-38., eller at flyselskapet krever legeerklæring. Restriksjoner kan variere fra flyselskap til flyselskap, og etter reisens lengde. Det er lurt å alltid kontakte flyselskapet og spørre direkte hvilke regler som gjelder for dem.

Eksempelvis skriver Norwegian på sine sider at gravide er velkomne på flyvninger frem til 4 uker før termin uten legeerklæring. Mellom 4 og 2 uker før termin kan du være med på flygning som ikke tar mer enn 4 timer, og du må forvise legeerklæring som viser at du trygt kan fly. Dersom du reiser tur/retur må du forsikre deg om at legeerklæringen dekker hele tidsrommet. På internasjonale flygninger må denne dokumentasjonen være på engelsk. Er det mindre enn 2 uker til termin kan du ikke være med på flygning; det er for din og babyens sikkerhet.

Risiko

Lange flyreiser innebærer en risiko for blodproppdannelse. Det å være gravid i seg selv medfører en økt risiko for blodpropp. For de gravide er det derfor veldig viktig å forebygge denne komplikasjonen:

  • Det er viktig å være jevnlig i bevegelse under flyreisen; gå litt rundt og gjøre ankelrotasjoner for å optimalisere sirkulasjonen.
  • Husk å drikke godt med vann
  • Evt bruke kompresjonsstrømper på lange flygninger

 

Stråling i fly

Bakgrunnsstrålingen er høyere i fly enn på bakken, men strålefaren vurderes likevel så lav at en enkel tur-retur reise er helt uproblematisk. For ansatte i fly, eller gravide som reiser hyppig, kan den totale strålebelastningen overstige anbefalte grenser. Den teoretiske risikoen for fosterskader på grunn av kosmisk stråling under interkontinentale flyreiser er så langt ikke bekreftet i epidemiologiske studier. Derfor- å fly i passe mengde på riktig tid i svangerskapet ser ut til å være trygt.

 

Snakk med jordmor eller lege dersom du er usikker på om du bør sette deg på flyet! Vår jordmor hjelper deg gjerne med spørsmål som dette.

 

Kilder og videre lesning om reiser og graviditet:

NHI https://nhi.no/familie/graviditet/gravid-og-pa-reisefot/

FHI https://www.fhi.no/sv/reiserad/rad/reiserad-til-gravide/

Norwegian https://www.norwegian.no/reiseinformasjon/spesielle-behov/flyvning-under-graviditet/