Blog Details
november 20 2019 Jordmorklinikken

Kan jeg spise lakris i svangerskapet?

Mange gravide spør oss om hva de kan spise og ikke spise når de er på undersøkelser hos oss. Lakris kommer visst høyt på listen over matvarer noen gravide får fryktelig lyst på i graviditeten.

lakris

Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av fare for skadelige effekter av glykyrrhizinsyre på fosteret under graviditeten. Dette er et hormonforstyrrende stoff som finnes i røttene lakrisplanten. Mengden glykyrrhizinsyre varierer betydelig mellom ulike lakrisprodukter. Sukkervarer og drikker som inneholder glykyrrhizinsyre over en viss mengde blir merket med en advarsel.

Forskning viser at både jenter og gutter med mødre som spiste mye lakris under svangerskapet, ofte presterer lavere på intelligenstester, har dårligere hukommelse og større konsentrasjonsproblemer. Tolv år gamle jenter med mødre som spiste mye lakris da de var gravide, er også oftere høyere, tyngre, og kommer tidligere i puberteten enn jevnaldrende jenter.

Hvor mye lakris som skal til for at det blir helseskadelig for fosteret er derimot ukjent. Det er derfor umulig å fastsette et nivå for hvor mye lakris gravide trygt kan spise, viser en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget på oppdrag for Mattilsynet. Mattilsynet opprettholder derfor advarselen om at gravide ikke bør spise mye lakris under svangerskapet.

Så, da er det visst bedre å kose seg med noe annet i graviditeten. 😊