Blog Details
mars 28 2019 Jordmorklinikken

Kosthold for gravide

Når man blir gravid dukker det gjerne opp mange spørsmål rundt blant annet hva man kan spise, hvor mye man bør spise og hva det er viktig å få i seg av næringsstoffer. Mange kan bli engstelige og trenger veiledning i denne spennende perioden av livet. Vi vil her ta opp noen av de viktigste rådene og håper det vil være nyttig og oppklarende.

 

kosthold

 

Gravide trenger et variert kosthold som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger litt mer mat i perioder av svangerskapet for at barnet skal vokse og utvikle seg normalt. Maten bør inneholde vitaminer, mineraler og fettsyrer. Som gravid bør du spise variert, hovedsakelig plantebasert og maten bør inneholde alle næringsstoffene du og barnet ditt trenger.

Hvor mye er litt mer mat i denne perioden? Hvor mye ekstra kan du spise?

Fra 1-3 måned er en frukt nok i tillegg til normal kost. Behovet for mer mat øker litt utover i graviditeten.

Fra 4-6 måneder, anbefales et mellommåltid for eksempel en brødskive og en frukt.

Fra 7-9 måneder, i slutten av svangerskapet trenger du 2 mellommåltider som inneholder for eksempel havregrøt og en frukt.

Man skal være bevisst på at frukt inneholder mye fruktsukker og man trenger ikke mer en 1-2 frukt daglig.

Hva må du som gravid passe på å ikke spise?

Gravide kan følge de samme rådene når det gjelder kosten som resten av befolkningen. Gravide må likevel unngå noen matvarer for å hindre å få i seg noe som kan forårsake skade på fosteret. I Norge er det liten sjanse for å bli smittet via kosten, men det er noen anbefalinger du som gravid bør følge.

Hovedlinjene er å spise fisk og kjøtt som er stekt eller kokt godt. Unngå upasteuriserte meieriprodukter og myke oster av pasteurisert melk. Fisk er en god kilde til næring, men det er likevel noen typer du bør styre unna. Unngå f eks spekemat, rakfisk og muggoster for å nevne noe. Husk at varm mat skal være rykende varm for å drepe bakterier. Sjekk utløpsdatoer på matprodukter.

God hygiene er viktig. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Bruk rene kjøkkenredskaper og kluter.

Det er normalt å gå opp i vekt i svangerskapet

Det er normalt å ha en vektøkning på mellom 11-16 kg i svangerskapet. Vekten øker som oftest mest i slutten av svangerskapet. Går du opp mye i svangerskapet, kan dette medføre helserisiko for deg og barnet. Det er derfor lurt å være bevisst på hva og hvor mye du spiser. Når det er sagt, skal man heller ikke slanke seg i graviditeten. Det heller ikke heldig å ha for liten vektøkning. Morkaken skal vokse, fostervann, økt blodvolum, mye væske i kroppen og økte fettreserver, er med på at vekten går opp.

Et sunt kosthold inneholder:

-Grønnsaker

-Grove kornprodukter

-Fisk

-Bønner, linser og erter

-Nøtter

-Frukt og bær

Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og matvarer som inneholder mye mettet fett, salt og sukker bør begrenses. Velg gjerne magrere alternativer som nøkkelhulls produkter.

Selv om du spiser sunt og variert, bør du ta tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler. Det er anbefalt å ta folat de første 12 ukene. Mange trenger også tilskudd av blant annet D-vitamin, jern og jod.

Drikke i svangerskapet

Det anbefales total avhold fra alkohol i svangerskapet. Koffeinholdige drikker bør man være måteholden med, maks anbefalt mengde er 100-200mg daglig. Bruk vann som tørstedrikk.

Kosthold som tema er en del av første svangerskapskontroll

Ut fra helsedirektoratets retningslinjer når det gjelder svangerskapskontroller, vil jordmor ta opp temaet kosthold i tillegg til andre temaer ved den første svangerskapskontrollen.