Blog Details
mars 12 2019 Jordmorklinikken

Når kan man se kjønn ved ultralyd?

Det er mange som ønsker ultralyd i uke 12.  Ofte går det ikke mange minutter av undersøkelsen før foreldre med forventningsfulle blikk, spør om vi kan se hvilket kjønn fosteret har. Det forstår vi godt! Om det er gutt eller jente er jo spennende å vite!   

 

boy or girl

 

Å se kjønn ved ultralyd i uke 12 er usikkert

Fosteret måles i lengde fra toppen av hodet til rumpa.  I uke 12 er den lengden ca 55 mm. Den er altså ikke stor, og kjønnsorganets utvikling er i tidlig fase.  Ytre sett ligner gutt og jente, noe som også vanskeliggjør tolkning av bildet.  Noen ganger ligger fosteret i en vanskelig posisjon i livmoren og med en pulserende navlesnor mellom bena. Da er det vanskelig å lage gode bilder og få korrekte bildesnitt for å se. Hvis derimot fosteret ligger i en gunstig posisjon, kan det være vi kan få en mistanke om det ene eller andre.  Noen ganger synes foreldrene, og kanskje også vi, at det må være f.eks. en gutt, men så viser det seg etter hvert, at det er jente! Ultralyd med tanke på å få vite kjønn i uke 12 er derfor høyst usikkert 

Vi anbefaler ultralyd etter uke 15+0 for å få se kjønn

Hvis det er viktig å vite kjønnet anbefaler vi ultralyd etter uke 15+0. Da er fosteret større, og det er mye større sannsynlighet å få se kjønn med sikkerhet.  Fosterets posisjon og navlestreng kan også da gi vanskeligheter i vurdering av bildet, men stort sett vil fosteret gjøre bevegelser og endre stilling. 

 At vi ikke kan uttale oss med sikkerhet om kjønn i uke 12 er ikke fordi vi ikke vil fortelle det, men fordi vi ikke kan si det med sikkerhet. Dere skal likevel vite at vi gjerne gjetter sammen med dere!