Blog Details
april 16 2019 Jordmorklinikken

Trening etter fødsel

Når kan jeg begynne trene etter en fødsel?

Du kan gradvis gjenoppta eller starte med trening etter en fødsel. Men det er individuelt når man er klar.

 

MommyBabyWorkouts

 

Ett kriterium er at det må være fysisk og medisinsk trygt. Er du frisk, hatt et normalt svangerskap og har født normalt kan du starte opp med trening så raskt du føler for det. Når dette tidspunktet inntreffer, varierer. Noen klarer å trene litt bare noen dager etter en fødsel, mens andre trenger flere uker på å komme seg. Har du gjennomgått en komplisert fødsel, eller keisersnitt, bør det gå mer enn seks uker før du kan gjenoppta treningen. Tilpass aktiviteten etter formen din, og øk mengden og intensiteten gradvis. Det er viktig at du selv føler etter hva din kropp er klar for og gjør det som er best for deg. Kroppen er flink til å si ifra. Du skal ikke være redd for å bruke kroppen din, men heller ikke være redd for å ta det litt rolig med treningen rett etter fødselen. Tålmodighet. Var grei med deg selv! Det viktigste den første tiden etter fødselen er å bli kjent med babyen og din nye rolle som mor.

Hva kan jeg starte med?

Start gjerne med hverdagsaktiviteter som trilleturer, gå i trapper, husarbeid etc. Et svangerskap og en fødsel er belastende for kvinnens bekkenbunn. En god investering i din kvinnehelse er derfor å trene bekkenbunnen. Dette for blant annet forebygge urinlekkasje og livmorfremfall.

Slik kan du trene musklene i bekkenbunnen

Hold hendene på setemusklene og kjenn at de er helt avslappet. Trekk sammen rundt endetarm, skjede og urinrør og løft opp og innover. Du skal kjenne en liten bevegelse som et lite løft av underlivet.

Når du kjenner at du gjør det riktig, gjør øvelsene så hardt du kan og forsøk å holde hver sammentrekning noen sekunder. Gjør 8-12 sammentrekninger to til tre ganger hver dag. Varier mellom liggende, sittende og stående stilling. Hvis du synes det er vanskelig å få det til, kan du snakke med lege, jordmor eller fysioterapeut. Et tips er at det finnes ulike apper med instruksjon på knipeøvelser.

 

Trening etter fødsel er noe som blir tatt opp på seksukers-kontrollen du skal ha etter fødsel. Der vil jordmor veilede deg og du kan ta opp spørsmål.