Blogg
Ultralydundersøkelse -hvordan foregår det og hva er lurt å tenke på?
Dette er spørsmål vi ofte får fra gravide som har booket time hos oss, eller når de ringer for å booke time.
Selve ultralydundersøkelsen – utvendig eller innvendig?
Frem til 11 fullgåtte uker gjøres det som regel en transvaginal ultralyd; det vil si at vi bruker en vaginal probe (lydhode). Denne proben kan best sammenlignes med en stav, som vi putter gelé på, så kondom (probetrekk) og så gelé igjen. Deretter føres denne inn i den gravides skjede for å lage bilder av livmoren og det som er inne i livmoren. Ved transvaginal ultralydundersøkelse ligger kvinnen på en gynbenk med bena i benholdere. Vi sørger for at hun ligger komfortabelt med myke puter under rygg og hode, og vi legger en liten “duk” over underlivet så hun ikke føler seg så naken og avdekket. Varsomt setter vi inn proben i skjeden og lager bilder mens vi med lett rotasjon av proben vinkler utover, innover og nedover i skjeden. Dette er vanligvis helt smertefritt.
Grunnen til at vi som oftest velger å gjøre ultralydundersøkelsen på denne måten så tidlig i svangerskapet er fordi det vi skal se på er så utrolig lite! Et fosteranlegg på rundt 7-8 uker er ikke større enn 10-17 mm! Derfor er det fordelaktig å komme så nærme som mulig slik at vi kan lage et skarpt og tydelig bilde.
Enkelte ganger velger vi også å gjøre undersøkelsen så tidlig i svangerskapet, på utsiden av magen, altså transabdominalt. Noen kvinner vil helst slippe å gjøre ultralyden innvendig, og da prøver vi oss fra utsiden- og lykkes også ofte det med det!
Fra uke 11 og utover i svangerskapet gjør vi som oftest ultralydundersøkelsen transabdominalt. Nå utføres undersøkelsen mens den gravide ligger på ryggen. Gelé påføres nederst på magen og proben føres over magen og lager bilder fra utsiden.
Full eller tom urinblære?
Det er fordelaktig å ha tom urinblære når ultralydundersøkelsen starter. Dersom urinblæren er relativt full kan det være vanskelig å lage gode bilder fordi urinblæren “stjeler” mye av bildet. Noen ganger kan imidlertid full blære bidra til å “løfte” opp livmoren så det faktisk blir lettere å lage bilder. Men- for den gravide vil det nok uansett være ubehagelig når vi klemmer og dytter mot den fulle urinblæren, så hun må få lov til å tisse.
Skal jeg spise og drikke før ultralydundersøkelsen?
Ikke nødvendigvis. Det har ikke så stor betydning for ultralydundersøkelsen. Når vi gjør en 3D/4D er det artig å se bevegelse, ansiktsmimikk og turning. Dersom han eller hun sover byr vi på iskald solbærsaft og sjokolade!
Ta gjerne med helsekortet
Det er fint om den gravide tar med helsekortet (om hun har) til ultralydundersøkelsen. Da får vi raskt et overblikk over hvordan det står til så langt hun har kommet i svangerskapet. Vi skriver uansett et notat med resultatet fra undersøkelsen som den gravide får med seg.