«Jeg er gravid og ønsker ultralyd før uke 12 for å se om fosteret er friskt, slik at jeg kan avbryte svangerskapet innen fristen for selvbestemt abort, hvis noe skulle være galt»

Vi får ofte spørsmål av par som vil bestille time til ultralydundersøkelse. Ultralyd uke 12

De er redde for at fosteret ikke har utviklet seg normalt og de ønsker å ha muligheten til å avbryte svangerskapet innen fristen for selvbestemt abort, som er uke 12+0. Her er det nødvendig med noen oppklaringer.

 

Retten til selvbestemt abort i Norge er som mange vet, uke 12+0. Det er slik at om vi oppdager avvik etter uke 12, gis det mulighet til å avbryte svangerskapet. Ser vi anatomiske avvik hos fosteret vil vi henvise til videre undersøkelser (fosterdiagnostikk) på sykehuset. Bekreftes det alvorlige avvik ved fosterets utvikling og foreldrene ønsker å avbryte svangerskapet, gis det mulighet til å søke om dette i en abortnemd.

 

Ved ultralydundersøkelser vil vi undersøke om fosteret utvikler seg normalt så langt i svangerskapet. Ultralydundersøkelsen i uke 12 vil være mer omfattende enn i uke 7, hvor vi kun bekrefter graviditet ved å se hjerteaksjon og at fosteret ligger i livmoren. Ultralyden som tilbys av det offentlige mellom uke 17– 20, såkalt rutineultralyd, vil være en langt mer detaljert undersøkelse fordi fosteret er eldre og derfor større. Det gjør det lettere å undersøke flere anatomiske detaljer. Oppdages det alvorlige avvik på rutineultralyd kan svangerskapet avsluttes etter at dette innvilges av abortnemd.

 

Bestill time til ultralydundersøkelse uke 11-14(helst fra 12+0) her!